петак, 18. новембар 2022.

ЧАЈ У 8: ВЕЧЕ ОПЕРСКИХ АРИЈА И ДУЕТА

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР "БРАНА ЦРНЧЕВИЋ" РУМА
велики хол
среда 23. новембар 2022. у 20 часова
улаз слoбодан

ЧАЈ У 8

ВЕЧЕ ОПЕРСКИХ АРИЈА И ДУЕТА

Јана Цветковић (мецосопран/алт) је мастер студент певања на Ченгду Универзитету у Кини у класи професора Октавиа Аревала. Као чланица Оперског студија учествује у три премијере у Народном Позоришту у Београду. 2021. године дебитује улогом Орфеја у Глуковој опери “Орфеј и Еуридика”, а наредне године наступа као Дулсинеја у Маснеовој опери “Дон Кихот” и као зла вештица у српској премијери опере за децу “Снежана и седам патуљака” Д. Каролића. Похађала је велики број мастеркласова и радионица, како у земљи тако и у иностранству. Сарађивала је са истакнутим диригентима и редитељима као што су Сир Симон Рeтле, Диан Чобанов, Предраг Госта, Ђорђе Павловић, Петер Селларс, Даниел Пфлугер, Александар Николић, Ана Григоровић, Ивана Драгутиновић Маричић и други. У Француској је као солиста Моцартовог Реквијема наступала са културно- уметничким друштвом “Иво Лола Рибар” и Симфонијским оркестром Алпа. Добитница је специјалне награде Оперосе освојивши извођење два концерта у оквиру Опероса Опера Фестивала у Црној Гори. Између осталог је и дипломирани инжењер агроекономије.

Јана Спасојевић своје музичко образовање започиње у Музичкој школи „Божидар Трудић“ у Свилајнцу, на одсеку за клавир. Даље образовање наставља у Музичкој школи „Коста Манојловић“ у Земуну, на одсеку за клавир у класи професорке Тање Јаблановић, као и на одсеку за соло певање у класи професорке Ане Јовановић. 2014. уписује основне студије у Бечу у класи познате сопранисткиње Маргарите Киријаки а потом и мастер студије у Кини као носилац стипендије Кинеске владе у класи реномираног тенора Октавија Аревала. Као оперски певач, своја прва искуства стиче на Великој Сцени Опере и театра Мадленианум са улогом другог дечака у скраћеној верзији Моцартове „Чаробне Фруле“, као и у оперском студију Народног Позоришта у Београду. Даља оперска искуства стиче у земљи и иностранству са улогама Ивице у Хумпердинковој опери „Ивица и Марица“, Орфеа у Глуковој опери „Орфеј и Еуридика“, Мерцедес у Бизеовој опери „Кармен“ и Труфалдина у Прокофиевој опери „Заљубљен и три Наранџе“. Од 2022. стални је члан ансамбла Изни оперског фестивала у истоименом граду у Немачкој. Као концертни певач наступала је у земљи и иностранству. Неки од значајнијих концерата на којима је певала су концерти у Ербар Сали у Бечу, новогодишњи концерти у градовима Ченгду и Пекинг, као и серија концерата у Алберт Холу у Канбери, престоници Аустралије.

Јована Чуровић је музичко образовање започела у класи Смиљане Ружић у музичкој школи "Даворин Јенко" у Београду. Основне и мастер студије је завршила у класи Вишње Павловић Дракулић на Факултету Музичке Уметности, такође у Београду. Након студија се усавршавала код Александра и Олгице Ђокић. Учествовала је на мастеркласовима и радионицама у Србији и иностранству где је радила са истакнутим уметницима као што су Џенифер Лармор, Тиан Хаојианг, Снежана Нена Брзаковић, Маркус Брук, Винсенз Вајсенбургер, Маријана Мијановић, Дарина Такова, Клаудио Дездери и Жоао Пауло Сантос. Била је члан оперског студија "Борислав Поповић" Народног Позоришта у Београду, остварила је више улога у продукцијама „Опероса” фондације, наступала као солиста хора духове музике „Алилуиа”, солиста опере и балета Мадленианум, организације „Културни елемент”, и СИНГ фестивала, Роси феста и пројеката Музикон оркестра. Наступала је у земљама региона, Француској, Португалу, Русији и Кини.

Коста Кнежевић је рођен 9. маја 1994. године. Клавир почиње да свира са 7 година. Завршио је нижу и средњу музичку школу „Коста Манојловић“ у Земуну у класи професорке Ане Живановић. Завршио основне и мастер академске студије у класи редовног професора Ратимира Мартиновића и стручне сараднице Валентине Ненашеве на музичком департману Академије Уметности у Новом Саду. У току студија, учествовао је у програму размене студената Ерасмус+ на Факултету музичке и визуелне уметности у Печују, у класи професора Чабе Кираља. Од 2016. до 2018. године био је стипендиста Фонда за младе таленте Републике Србије. Апсолвент је мастер студија у класи професора Павела Рајкерса на Уметничком колеџу Ченгду универзитета у Кини као стипдендиста министарства просвете Кине. Усавршавао се на мајсторским курсевима код еминентних професора као што су Игор Лазко (Русија), Лидија Бизјак (Србија/Француска), Александар Сердар (Србија), Grzegorz Kurzynski (Пољска), Letizia Michielon (Италија), Jacques Rouvier (Француска), Тереса Тревисан (Италија), Flavio Zaccaria (Италија), Freddy Kempf (Велика Британија) и Золтан Фејервари (Мађарска). Остварио је значајан успех на многим такмичењима и наступао на великом број концерата и фестивала као што су "Калемегдански сутони", ";Дани Владе Милошевића", "Nei suoni dei luoghi", концертна сезона "Convivium Musicum"", "Ваприл", "Нео", фестивал, "Василије Мокрањац фест" и "Калеидоскоп културе". Члан је организационог тима "СОМУС" фестивала и тренутно је запослен у звању доцента за упоредни клавир на Академији уметности у Новом Саду.

Нема коментара:

Постави коментар