четвртак, 11. април 2019.

ЧАЈ У 8 Квартет “Маестре”

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР "БРАНА ЦРНЧЕВИЋ" РУМА
ВЕЛИКИ ХОЛ
четвртак 11. април 20 часова
улаз слободан



"ЧАЈ У 8"
Квартет “Маестре”

Квартет “Маестре” је необичан састав који је плод дугогодишњег пријатељства четири професорке МШ ”Петар Кранчевић” из Сремске Митровице и чине га: Милда Кузминац и Душанка Гавриловић (клавир), Зорица Опачић (тамбура) и Јелена Влаовић (флаута).

Жеља за дружењем, музицирањем и уживањем у лепоти квалитетне музике резултирала је енергијом и добрим вибрацијама који су заштитни знак овог састава. Репертоар чине дела класичне и популарне литературе која прилагођавају свом саставу пишући самостално аранжмане. Први наступ квартета је био Новогодишњи концерт одржан 29. децембра 2016. године у Музеју Срема. Следи добротворни концерт 21. јуна 2017. године “Љубав сликана нотама” у Галерији “Лазар Возаревић” у Сремској Митровици, од чијег прихода су купљене столице за Галерију која постаје нова концертна сала Града. Добротворни концерт, у сарадњи са Ротари клубом Сремска Митровица као организатором, одржан је 5. децембра 2017. године у Позоришту “Добрица Милутиновић”. Обезбеђена су значајна финансијска средства за реновирање сале Музичке школе “Петар Кранчевић”. На конкурсу International Woman’s Club, Београд, одобрен им је пројекат који ће се реализовати током периода јун-август 2019. године путем пет концерата.

Поред добротворних концерата “Маестре” су наступале и одржале успешне концерте и поводом других догађаја:
10. март 2019. године – Коларчева задужбина, учешће на концерту под именом “Шопен као инспирација”; 27. јануар 2019. године – целовечерњи концерт поводом Светосавске Академије Мачванске средње школе у Богатићу; 27. и 30. децембар 2018. године – два целовечерња новогодишња концерта под именом “Пријатељима на дар” одржаним у Галерији “Лазар Возаревић”, у Сремској Митровици; 9. децембар 2018. године – учешће на Добротворном базару у организацији IWC, Интернационалног удружења жена,  одржаног на Београдском сајму; 26. октобар 2018. године – целовечерњи концерт у циљу обележавања 40 година од оснивања Дома културе у Пећинцима под покровитељством Министарства културе, Покрајинског секретаријата за културу и Општине Пећинци; 9. октобар 2018. године – целовечерњи концерт Маестре и пријатељи одржан у Студију М у Новом Саду, истовремено и радијска емисија, као и снимљен материјал за емисију ТВ Нови Сад; Значајан концерт је одржан 22.јула 2018. године: Маестре су позване од стране Града Сремска Митровица  да приреде целовечерњи концерт на отвореној сцени поводом отварања реновираног Житног трга. Маестре су одушевиле суграђане, а концерту је присуствовало око хиљаду слушалаца; Студио М, Нови Сад, 24. април 2018. године – гошће на концерту сопрана Александре Падров; 25. јануара 2018. године у оквиру Дана руске културе у Сремској Митровици  28. децембра 2017. године целовечерњи концерт у Београду, у Установи културе “Вук Стефановић Караџић”, заједно са баритоном Александром Стефаном Радишевићем; 2. септембар 2017. године. ревијални део Фестивала беседништва, Сремска Митровица,  Квартет “Маестре” се бави и едукативним концертима, промоцијама класичне музике и инструмената. С обзиром да су све четири чланице дугогодишњи професори Музичке школе и врсни педагози, сваки њихов наступ има и едукативни карактер, са циљем да се публици прикажу дела класичне литературе на необичан начин, заинтересују слушаоци за такву врсту музичких дела, едукују и млађи и старији на приступачан начин, звуком, и науче се да заволе оно што чују. Квартет је одржао и неколико концерата намењених искључиво узрасту ученика средњих школа у Домовима ученика средњих школа у Сремској Митровици, Сомбору, Вршцу, а у плану су и следећи концерти у домовима ученика широм Србије. Циљ наступа квартета “Маестре” је ширење позитивне енергије, приближавање класичне музике публици кроз популарне композиције обрађене у новом аранжману и презентоване у необичном инструменталном саставу.

Нема коментара:

Постави коментар