уторак, 18. април 2017.

Koncert ČAJ U 8 - Čopor i Izmena Vremena

KULTURNI CENTAR RUMA
VELIKI HOL 
Sreda, 19. april u 20.00 časova
ulaz slobodan

ČAJ U 8

Roberto Vodanović Čopor (R. Hrvatska) i Izmena vremena (R. Srbija)

Intimne krajolike sazdane od ljubavi, sete, strahova, nadanja... hrabro zaronite sa njima u dubine u kojima vladaju druga pravila i u kojima nema pravila... udahnite duboko i zadržite dah, ne morate da dišete, jer tamo gde vas oni odvode ništa nije onako kako jeste. 


Roberto Vodanović Čopor hrvatski je kantautor i konceptualni umetnik iz Zadra. Jedan je od prvoboraca nezavisnog izdavaštva u Hrvatskoj. Sve svoje albume na maternjem jeziku objavio je pod etiketom izdavačke kuće Brlog Records, koju je sam podigao i u kojoj je predstavio na desetine albuma kantautora i bendova koji su se u poslednjih deset godina pojavili u regionu. Čopor sebe voli da opiše kao „samozvanog, ćelavog i bijesnog pjesnika, raštimane gitare i bez sluha”. Ponekad je introvertan i komoran, hermetičan, ponekad brutalno eksplicitan, ali uvek do srži iskren. Čistokrvni anarhist, galamdžija i nepopravljivi sanjar, beskompromisni kritičar društva, onaj koji prstom upire na preostala neosvojena ostrva čovekove sreće mimo lažnih obećanja koja nude političari, klerikalci, militaristi i ostali prodavci magle. Jedan je od najdarovitijih tekstopisaca u hrvatskom rokenrolu, bitnički pripovedač u kojem se prožimaju snažni uticaji Dilana, Keruaka i Bukovskog. 

(Izmenavremena) je umetnički naziv pod kojim nastupa Nikola Nešković, srpski kantautor iz Novog Sada. Nešković radi kao veroučitelj u Osnovnoj školi „Miroslav Antić” u Futogu. 
Ovaj umetnik stvara i nastupa ponajviše u duhu američke i kanadske kantautorske tradicije, sa izrazito refleksivnim i slikovitim tekstovima na srpskom jeziku, samo uz usnu harmoniku i akustičnu gitaru, na kojoj često svojeručno ispisuje poetske poruke i citate koji se razlikuju od koncerta do koncerta.
(Izmenuvremena) karakteriše melanholičan folk-bluz izraz, baštinjen na izvorima žanra amerikane, izrazito introspektivan i duboko proživljen. Muzički kritičari istakli su gotovo magičnu privlačnost harmonija, stihova i načina pevanja (Izmenevremena), kao i specifičnu zahtevnost koju njegov rad nosi – pesme Nikole Neškovića ne primaju se po automatizmu, a mnoge nijanse i prava dubina njegovog stvaralaštva oktrivaju se samo posvećenim slušanjem. 


Нема коментара:

Постави коментар