среда, 2. октобар 2024.

Изложба ПЕТЉА ПО ПЕТЉА, УСПОМЕНА- КУКИЧАЊЕ (ХЕКЛАЊЕ)

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
ГЛАВНА 182, Рума
петак 4. октобар 2024. у 19 часова
улаз слободан

Изложба 
ПЕТЉА ПО ПЕТЉА, УСПОМЕНА- КУКИЧАЊЕ (ХЕКЛАЊЕ)

Свечано отварање изложбе "Петља по петља, успомена - Кукичање (хеклање)" ће се одржати у петак, 4. октобра 2024. године са почетком у 19 часова у сали легата Миливоја Николајевића. Ауторка изложбе је Александра Јовановић, етнолог-антрополог из Народног музеја Шабац.
На изложби ће бити представљени предмети из Етнолошке збирке Народног музеја у Шапцу, као и из Етнолошке збирке Завичајног музеја Рума. Кроз ову изложбу, посетиоци ће имати прилику да се упознају са техником кукичања (хеклања), које подразумева преплитање нити кукицом у циљу израде украсних и одевних предмета. Ова техника је постала популарна у Европи током 19. века, а убрзо је нашла своје место и у нашим крајевима, где је остала у употреби све до средине 20. века.
Жене у Србији су велики део свог времена посвећивале изради текстилних предмета за домаћинство и породицу, користећи конопљу, лан и вуну, које су саме прерађивале. Кукичање чипке коришћено је за украшавање одевних предмета, док су девојчице од малих ногу училе ову технику као део припрема за удају и стварање девојачке спреме. У градској средини, декоративни предмети попут столњака, миљеа, завеса и постељине често су били инспирисани женским часописима који су доносили нове идеје и узорке.
Посетиоци изложбе ће имати прилику да виде разноврсне текстилне предмете, одевне и декоративне, који сведоче о богатом наслеђу ручног рада и његовој важној улози у култури и свакодневном животу у прошлости.

Нема коментара:

Постави коментар