среда, 5. април 2023.

Позориште ЈЕФИМИЈА

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР "БРАНА ЦРНЧЕВИЋ" РУМА
Недеља, 09. април 2023. године
Мала дворана у 20.00 часова
Цена улазнице: 300 динара

Шабачко позориште
ЈЕФИМИЈА
Текст: Звонимир Костић
Редитељ: Жељко Милошевић
Драматург: Александар Васиљевић
Игра: Тијана Јовановић
 
Једна од важнијих личности у историји српског народа свакако јесте Јелена Мрњавчевић, монахиња Јефимија, а монодрама о њеном животу, по тексту Звонимира Костића, праизведбу је имала 1986. године у Београду, а у инсценацији шабачког позоришта 3. марта 2022. године.
"Деспотици Јелени, потоњој монахињи Јефимији, судбина као да је прво даровала сву земаљску срећу и све благодети које једно људско биће може да пожели: била је кћи угледног властелина у држави цара Душана, кесара Војихне. Памтила је цара, сјај његове владавине. Удала се за Угљешу Мрњавчевића, који се брзо уздигао (са братом Вукашином) за истинског владара у јужним областима српског царства. Деспот Јован Угљеша и деспотица Јелена добили су сина; Сер, престоницу ове јужне српске државе на развалинама великог Душановог царства који Јован Кантакузин назива "великим и дивним градом". Живот је младој деспотици Јелени морао да изгледа велелепан, богат, смислен. Потом је на ову сироту жену судбина послала све несреће које могу да задесе једно људско биће: сваку нову тежу и мучнију од друге. Од младе владарке постала је удовица, избеглица, прогнаник: сирота монахиња. Али ни ту није био крај страдањима: у Косовској бици 1389. године нестало је и њеног заштитника, кнеза Лазара.“ Ризница Српска- књижевност 
Јелена Мрњавчевић, монахиња Јефимија прича своју емотивну животну причу кроз коју се преплићу бурни историјски догађаји. Њена прича, порука и поука, оно што је она учинила за опстанак и покољења српског народа важно је памтити, потребно изнова оживљавати и преносити генерацијама садашњим.

Нема коментара:

Постави коментар