среда, 26. април 2023.

Књижевно вече: СВИТАЊЕ КРАЈ РЕКЕ

Градска библиотека "Атанасије Стојковић" Рума
среда, 26. април 2023. год. у 18 часова
читаоница
улаз слободан



 
Петар Којић је професор књижевности, ђакон СПЦ, оперски и концертни певач и диригент. Рођен у Бачком Петровом Селу 7. јуна 1956. године где му је отац службовао као свештеник. Основну школу похађао у Черевићу и Руми, а затим Гимназију у Руми, а упоредо и Музичку школу „Исидор Бајић“ у Новом Саду, прво одсек клавира а затим соло певања у класи професора Теодора Дињашког.
У Београду и Новом Саду, студирао компаративну књижевност и упоредо Богословски факултет. Од 1976. године се професионално бави певањем, најпре као стални члан Позоришта на Теразијама, затим Опере Народног позоришта у Београду. Од 1983. до 1994. године био је стални члан Опере Српског народног позоришта у Новом Саду, у којем је сада диригент његов син Александар Којић.
У исто време је од 1983. до 1986. године предавао теорију музике и био диригент хора у Богословији Свети Арсеније Сремац у Сремским Карловцима. Наступао је на многим музичким сценама у земљи и иностранству (Италији, Аустрији, Чешкој, Словачкој, Мађарској, Грчкој, Румунији, Белорусији, Украјини, Русији, као и у земљама бивше Југославије). Као солиста је наступао са Хором Епархије сремске из Черевића, и у неколико места у Русији.
Као професор предавао је српски језик и књижевност у најстаријој Гимназији Јован Јовановић Змај у Новом Саду, у којој и две године вршио дужност директора.

СВИТАЊА КРАЈ РЕКЕ
„Иако обилује описима историје места, обичајима, заборављеним речима, културном историјом, географијом – оно најважније у овој књизи јесу људи. Поред тога кроз читаву књигу провучена је и лепа аутобиографска нит, која узгред уме много да боли.
Али, све у свему, што би рекао Мирослав Јосић Вишњић у једном измаштаном писму Андрићу – још увек ништа лепше од живота није измишљено. Ова књига нам то убедљиво показује. Даћу и један савет читаоцима; они који лако заплачу, нека ову књигу читају у самоћи.“ – Миливој Ненин
„Све је у овој књизи доживљено и остало у сећању. Савремени човек је нестрпљив и све више се оправдава како нема времена за читање, поготово дужих текстова. Зато су ова казивања подељена и не морају да се читају редом. Можете да почнете из средине, с краја или почетка, мада поглавља која носе имена река представљају неку целину и јављају се неким редом како сам их упознавао у животу. Срећан вам пут по земљама које ћете обилазити читајући ову књигу.“

Нема коментара:

Постави коментар