четвртак, 13. октобар 2022.

Филмови ФИНИКОВЕ АВАНТУРЕ и СВЕТА ПЕТКА - КРСТ У ПУСТИЊИ

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР "БРАНА ЦРНЧЕВИЋ" РУМА
13-19. 10. 2022
Мала дворана 19.00 часова
Цена улазнице: 300 динара

ФИНИКОВЕ АВАНТУРЕ
Синхронизована анимација

Оригинални наслов: Финник
Дужина трајања филма: 85 мин
Држава/Година: РУС/2022
Жанр: анимирани, авантура
Глумци: Дарија Врачевић, Ђорђе Стојковић, Марко Kон, Немања Михајловић, Огњен Амиџић
Режисер: Денис Чернов

Не зна много људи да у свакој кући живе финици – крзнена створења која постоје међу људима како би се старала о чистоћи куће. Финик је млади припадник финика којег не занима одржавање чистоће, већ смишља начине како да прави смицалице другим финицима. Али све се мења када упознаје Kристин.


КУЛТУРНИ ЦЕНТАР "БРАНА ЦРНЧЕВИЋ" РУМА
13-19. 10. 2022
Мала дворана 21.00 часова
Цена улазнице: 300 динара

СВЕТА ПЕТКА - КРСТ У ПУСТИЊИ

Дужина трајања филма: 123 минута
Држава/Година: Србија, 2022
Жанр: Биографска драма
Улоге: Милена Предић, Милица Стефановић, Филип Хајдуковић, Јадранка Селец, Даниел Сич, Бранислав Томашевић, Андреј Шепетковски, Младен Совиљ
Режија: Хаџи-Александар Ђуровић

Филм је настао по истинитој причи и роману "Петкана" Љиљане Хабјановић Ђуровић.
Побожна девојка Параскева, напушта свој живот међу људима у граду Константинопољу и одлази у Јорданску пустињу где проводи наредних 40 година свог живота борећи се са искушењима, гресима и унутарњим демонима. Пратимо њен пут од обичне девојке до највољеније и најпоштованије Светитељке Православља. Бочна прича нам говори о две жене (арапкињи Зејнеби из бедуинског племена и Параскеви) које потичу из различитих културних, социјалних и верских средина, али деле исте људске емоције, вредности и стварају необично пријатељство својим чистим срцима. Током боравка у пустињи, Зејнеба је Параскевин једини пријатељ, али и огледало и одраз спољњег света који је Параскева напустила. 
Ова прича нам говори како људи могу да победе своје слабости. Теме филма су универзална морална питања човечанства, што га чини актуелним и данас, било где на свету.

Нема коментара:

Постави коментар