понедељак, 19. новембар 2018.

Изложба "ВЕЛИКИ РАТ ОСЛОБОЂЕЊЕ И ПРИСАЈЕДИЊЕЊЕ"

аутор Снежана Јанковић, кустос историчар
ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
Сала легата Миливоја Николајевића
четвртак 22. новембар 19 часова

Изложба

"ВЕЛИКИ РАТ, ОСЛОБОЂЕЊЕ И ПРИСАЈЕДИЊЕЊЕ"
Завичајни музеј Рума, у четвртак 22. новембра 2018. године, у 19 часова у сали Легата Миливоја Николајевића, приређује отварање изложбе "ВЕЛИКИ РАТ ОСЛОБОЂЕЊЕ И ПРИСАЈЕДИЊЕЊЕ". 
Изложба у крартким цртама приказује Србију у рату са посебним освртом на ситуацију у Срему након офанзиве српске војске у Срему (1914. година), затим даје преглед новембарских догађаја приликом уласка српских одреда у места широм Војводине (1918. година) и дешавања везана за организацију и реализацију Великог збора Сремаца у Руми и Велике народне скупштине у Новом саду. Последњи сегмент изложбе посвећен је прослави, односно обележавању ових значајних новембарских дана две деценије касније.

Путем великог броја историјске грађе (фотографија, плаката, дописница, летака, писама, мапа), предмета (оружје и опрема) и уметничких дела изложба илустративно презентује Велики рат, ослобађање места северно од Саве и Дунава, односно улазак српске војске у Војводину и присаједињење Србији. 
На изложби се осим експоната Завичајног музеја Рума налазе и експонати других музејских и архивских установа. Грађа и предмети везани за ратне године и ослобођење војвођанских места потичу из – Музеја Срема из Ср. Митровице, Војног музеја из Београда, Музеја Војводине из Новог Сада, Градског музеја из Суботице, Музеја града Новог Сада, Галерије Матице српске, Матице српске, Архива Југославије из Београда, Историјског архива из Зрењанина, Аустријског државног архива из Беча, док су грађа и предмети везани за присаједињење углавном из Хрватског државног архива из Загреба и Музеја Војводине. 
Аутор изложбе је кустос Завичајног музеја Рума Снежана Јанковић. 
Изложба ће бити отворена до 15. фебруара наредне године. 
Улаз слободан.

Изложба „ВЕЛИКИ РАТ ОСЛОБОЂЕЊЕ И ПРИСАЈЕДИЊЕЊЕ“ део је пројекта „НОВЕМБАР 1918. – ОСЛОБОЂЕЊЕ И ПРИСАЈЕДИЊЕЊЕ“ који је Завичајни музеј Рума припремио поводом стогодишњице завршетка Великог рата. Већи део пројекта, који уз изложбу подразумева и документарни филм, финансиран је средствима Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верском заједницама. Трећи део пројекта чине едукативне радионице, које ће бити реализоване у простору изложбене поставке почетком наредног месеца.


Нема коментара:

Постави коментар