четвртак, 1. новембар 2018.

ЧАЈ У 8: Квартет БИЛИТИС

четвртак 1. новембар у 20.00
КУЛТУРНИ ЦЕНТАР "БРАНА ЦРНЧЕВИЋ" РУМА
ВЕЛИКИ ХОЛ
улаз слободан



Програм "Чај у 8"
- јесењи циклус од седам концерата - 
Квартет БИЛИТИС


Квартет Билитис настао је октобра 2014. године у Новом Саду. Чине га Ксенија Башић (флаута), Мина Ђекић (виолина), Ана Клем-Аксентијевић (виола) и Милица Свирац (виолончело). 
Као идеја за оснивање оваквог камерног састава послужио је класичан гудачки квартет. Пошто су флаута и виолина сличног опсега, у техничком смислу је било изводљиво прву виолину 
заменити флаутом, која се по боји одлично уклапа са остала три гудачка инструмента. Поред дела компонованих за гудачки квартет, Билитис изводи и композиције оригинално писане за њихов састав. У нашој земљи не постоји ансамбл овог типа, па је његовим чланицама посебна част да представљају нека од најпознатијих дела камерне музике на нов и креативан начин. Једна од одлика овог састава, може се рећи и врлина, јесте да је посебно оријентисан на музику XX и XXI века. 
Све чланице Квартета Билитис активно свирају, што у оркестру Опере Српског народног позоришта у Новом Саду, што у оркестру Camerata academicа и Војвођанском симфонијском оркестру. Неке од њих се баве и педагошким радом, професорке су на Академији уметности,
односно у Музичкој школи „Исидор Бајић” у Новом Саду. До сада су одржале три целовечерња концерта у Руми, Кули и Новом Саду. Посебно се издваја концерт у Новом Саду, на коме су композиције Алексеја Игудесмана "Слике Инхибиције" и Стивена Рајха "Different Trains" доживеле регионалну премијеру, а такође је значајно споменути наступ овог ансамбла на отварању фестивала "Нова" у Панчеву 2016. године.


Нема коментара:

Постави коментар