четвртак, 15. фебруар 2024.

ПРЕДСТАВА "РАЗВОЈНИ ПУТ БОРЕ ШНАЈДЕРА"

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР "БРАНА ЦРНЧЕВИЋ" РУМА
уторак, 27. фебруар 2024. године
Велика дворана у 20.00 часова
Цена улазнице: 1200 динара

Југословенско драмско позориште Београд
Александар Поповић

РАЗВОЈНИ ПУТ БОРЕ ШНАЈДЕРА

Режија Егон Савин
Играју: Ненад Јездић, Бранислав Лечић, Радован Вујовић, Ирфан Менсур, Небојша Миловановић, Тамара Драгичевић, Милица Гојковић, Бранка Шелић...

Ово је драма плејаде људи, о онима који граде и разграђују, а не o онима који руше. Бора шнајдер је наш далеки рођак и предак, постојао је и постоји данас – рекао је Јездић у најави представе.
Дело „Развојни пут Боре шнајдера“ први пут је изведено 1967. године, а Поповић је тада освојио Стеријину награду за најбољу савремену драму. По избору критике, у конкуренцији од 710 драма на српском језику, „Бора шнајдер“ проглашен је најбољом драмом у периоду од 1944. до 1993. године. Најављујући премијеру представе „Развојни пут Боре Шнајдера“ редитељ Егон Савин је рекао да је Александар Поповић написао преко 40 драма. Свакако је најплоднији српски драмски писац, а парадоксално је ретко игран. Од тих 40, по мом мишљењу, сигурно 10 драма му спада у сам врх европске драмске књижевности. Драма о Бори шнајдеру је његово капитално дело, а такође је ретко играно. Комад је написан у незгодно време социјализма и није дочекан са добродошлицом. Ипак, Аца је преживео и преживеће, тако да је уз Стерију и Нушића, Поповић наш најзначајнији драмски писац – казао је Егон Савин.



Нема коментара:

Постави коментар