понедељак, 17. мај 2021.

11. МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ И КУЛТУРЕ“


 МАНИФЕСТАЦИЈА

11. „ДАНИ СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ И КУЛТУРЕ“

ПРОГРАМ 11. МАНИФЕСТАЦИЈE „ДАНИ СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ И КУЛТУРЕ“

21 - 28. МАЈ 2021.

петак, 21. мај - ОТВАРАЊЕ 11. МАНИФЕСТАЦИЈЕ "Дани словенске писмености и културе"
субота, 22. мај - ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА: "Очи чорније"
недеља, 23. мај - ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА: "Последњи дуел"
понедељак, 24. мај - МУХАРЕМ БАЗДУЉ: „Вук данас“, предавање
уторак, 25. мај - ГОЈКО БОЖОВИЋ – Издавачка кућа АРХИПЕЛАГ:
„100 словенских романа: слика друштва у новијим словенским романима“
среда, 26. мај - СВЕТИСЛАВ БОЖИЋ: „Утицај Византије и Свете Горе на живот јужних Словена", предавање
четвртак, 27. мај - ЈАСМИНА ГРКОВИЋ МЕЈЏОР: „Рађање словенске писмености“, предавање
петак, 28. мај - СТАНКА СТЈЕПАНОВИЋ: „Значај законоправила Светог Саве за словенске народе“, предавање
Затварање Манифестације

Овогодишња манифестација обухвата теме из области књижевности, издаваштва, музике, језика и правних наука.

Отварање 11. Манифестација "Дани словенске писмености и културе", пројекције филмова и предавања моћи ће да се прати на сајту www.biblruma.rs и YouTube каналу Градска библиотека АТАНАСИЈЕ СТОЈКОВИЋ , Рума , у периоду од 21. до 28. маја.

Манифестација „Дани словенске писмености и културе“ представља веома важан културно-уметнички догађај не само за Руму и њене грађане, већ и за Срем, Србију, али и све словенске земље. У протеклих десет година манифестација може да се похвали богатим програмом, као и уваженим учесницима: амбасадорима словенских земаља у Републици Србији, секретарима и аташеима за културу, академицима књижевним критичарима универзитетским професорима, као и осталим културним и јавним радницима из Србије и иностранства. Манифестација „Дани словенске писмености“ je у току ових десет година наишла је на топао пријем код публике и исту је пратило око 20.000 људи.
Значајну улогу, као и претходних година, у реализовању поменуте манифестације има и локална самоуправа, која својим деловањем и радом подржава активности Градске библиотеке у настојању да ова манифестација из године у годину буде квалитетнија, а програм разноврснији и богатији.
Ова манифестација, која за циљ има очување словенске писмености и културе, у 2020. години прославила је свој први јубилеј и одражала се десети пут, али први пут у месецу септембру, у онлајн издању због актуелне епидемилошке ситуације.
Мај представља веома значајне датуме како за нашу локалну заједницу, тако и за остале словенске земље. Наиме, раније изабрани период је од великог духовног и културног значаја за словенски народ у целини, а 24. мај представља дан када се празнује велики дан међу словенским земљама, а то је дан Светих Кирила и Методија – учитеља и просветитеља словенских и манифестација заправо слави ове светитеље.



Нема коментара:

Постави коментар