понедељак, 14. мај 2018.

МУЗЕЈИ СРБИЈЕ ЗА 10

СРПКИЊА, ХЕРОИНА ВЕЛИКОГ РАТА

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
Уторак 15. мај 2018. у 18.00 часова
у сали легата Феђе Соретића
улаз слободан

КО НЕКАД У 8
ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
Четвртак 17. мај 2018. у 19.00 часова
у сали легата Миливоја Николајевића
улаз слободан



Завичајни музеј Рума, четврту годину за редом учествује у манифестацији "Музеји Србије за 10". Ове године манифестација траје од 14. до 20. маја 2018. године, у више од 45 места широм земље. Манифестација обухвата Међународни дан музеја (18. мај), Европску ноћ музеја (19. мај) и Националну недељу музеја. Централна тема овогодишње манифестације „Хиперповезани музеји: Нови приступи, нова публика“ посебно ће нагласити важност данашњих многобројних средстава комуникације и тиме отворити могућност новог приступа у изналажењу нове публике и још отворенијој презентацији културних садржаја.


Завичајни музеј Рума ће током трајања манифестације приредити три програма - изложбе. 
Први програм је гостовање Завичајног музеја Рума у Завичајном музеју Јагодина са изложбом "Купиник - последња престоница српских деспота" 14. маја. 
Већ наредног дана, 15. маја у 18 часова, у сали Феђе Соретића, у Завичајном музеју биће отворена изложба - "Српкиња, хероина Великог рата" у организацији Балканкулта. „Овом изложбом желимо да осветлимо херојску улогу српске жене, сељанке и грађанке, на чијим плећима су остали породица, кућа и имање, попаљено и опљачкано огњиште и брига за вољене који су били на фронту. Живеле су у непрекидном страху и немаштини. Без јуначког дела у карактеру и психи ових жена, без њихове мудрости за живот и умешности да се преживи у немогућим ратним условима и страдањима, сви војнички успеси били би узалудни. Велики рат је први пут на глобалној позорници човечанства - политичкој, економској и породичној, снажно афирмисао и доказао вредности женског принципа. Симбол тога није жена ратник, већ жена борац за живот“, каже аутор изложбе Димитрије Вујадиновић. 
Поред гостујуће изложбе Завичајни музеј је припремио историјску изложбу "К'о некад у осам...". Аутори изложбе су кустоси-историчари Завичајног музеја Рума Александра Ћирић и Ђорђе Бошковић. Изложба ће бити отворена 17. маја у 19 часова, у сали легата Миливоја Николајевића. Изложба приказује друштвено-забавни живот у Руми током 50-тих и 60-тих година XX века. Обзиром да је протекло више од пола века од тог периода, аутори изложбе полазећи са музеолошког становишта, сматрају да би било интерасантно и значајно присетити се овог времена. Посредством пригодних паноа са фотографијама, плакатима, новинским текстовима и другим документарним материјалом, као и тродимензионалним предметима, аудио-визуелним средставима (музика и филм), посетиоци ће бити у прилици да виде различите облике друштвено-забавног живота Румљана, као што су биоскопске пројекције, позоришне представе, игранке, фестивали и друге манифестације, школске приредбе и друго. 
Посетиоци ће имати прилику да погледају и изложбу "Уникатни уметнички накит". Аутор изложбе је вајар Милош Раденковић, предавач на ФПУ.

Нема коментара:

Постави коментар