четвртак, 15. март 2018.

Књижевно вече КУБА - ТИРКИЗ КАРИБА

ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА "АТАНАСИЈЕ СТОЈКОВИЋ" РУМА
Пеатк 16. март 2018. у 19 ЧАСОВА
ЧИТАОНИЦА
улаз слободан


КУБА - ТИРКИЗ КАРИБА

Градска библиотека "Атанасије Стојковић" представиће књигу путописа Марије Савин "Куба - тиркиз Кариба". Промоција ће бити одржана у читаоници библиотеке, у петак, 16. марта са почетком у 19 часова.

Марија Савин, аутор:

ЕТНОПАРК - "И чини ми се да садашњи дух спокојства негде у тамним дубинама прашуме скрива сећање на Индиосе, на њихов опстанак растуран животном борбом против конквистадора и на то да су са истрошеном надом у себи изгубили и свој пут."


ХАВАНА - "Из баште суседног ресторана звуци кубанске музике улепшавали су доживљај посматрања катедрале од сивог камена ..."
"Са лица им се читало да време треба побеђивати свешћу и песмом. И као да песмом и игром желе да превазиђу стварност, оно чега нема или оно чега мало има. Саградили су илузију и заробили наду."
"Хавана полако скида заробљене мирисе прошлости и постаје шарена позорница нових покрета."

ХОСЕ МАРТИ - "Када тишина проговори, стајаће на рубу таме града у којем почива са својим недосањаним сновима. Стајаће на бедемима своје душе и народ ће препознати његову сенку која ће увек бити ту, да отвори врата слободној светлости јутра."

ЕРНЕСТ ХЕМИНГВЕЈ НА КУБИ - "Временом, Ернест Хемингвеј се везао за Хавану и то је постала јака духовна веза писца и риболовца и града живописног барока."
"Ернест Хемингвеј је на Куби написао највећи део својих романа, новела, прича са догађајима у којима је и сам учествовао и који су кроз његово писање надживели време и постали бесмртни."

ЧЕ ГЕВАРА - "Над његовом хумком само су ветрови хујали у неспокојном уздаху времена. Само је нада над скривеном хумком певала у свим гранама јутра. Можда су и звезде у тој ноћи остале тетовиране болом. Можда ће упорност открити траг. Судбина га је исталожила у непролазни облик вечности да љубоморно храни све звуке и узлете његовог живота. А његова породица је остала без материјалне оставштине. И на то је био Че веома поносан."

ГРАДОВИ КУБЕ:
САНТА КЛАРА - "У унутрашњости маузолеја доживљавају се боливијски Анди и река која је открила њихов логор, засута прашумским зеленилом."
ТРИНИДАД - "Град у који смо улазили, Тринидад, деловао је као баштина векова, као згуснуто време у сажетом простору. Кроз улице и старе зграде колонијалне архитектуре струјале су вибрације неког давног времена."

ПЛАНТАЖЕ - "Са веловима зоре, која је капљала између ружичастих сунчаних сенки на родна поља дувана и шећерне трске, рађала се нада да ће дан који свиће заменити огрлицу туге и јаука огрлицом спокојства. Али..."

"Путовање на Кубу са Маријом Савин је не само урањање у поднебље невероватних природних лепота и неокаљене екологије, већ и путовање у посебне моралне димензије, у свет ненарушене људскости и једноставности, одлике наше врсте које полако нестају у осталим деловима света." - Љиљана Богоева Седлар, проф. др


Нема коментара:

Постави коментар