понедељак, 19. март 2018.

ЧАЈ У 8 - ПРОЛЕЋНИ ЦИКЛУС

ДУО СТОЈАНОВИЋ, Београд
концерт класичне музике
Среда, 21. март 2018. у 20ч
КУЛТУРНИ ЦЕНТАР "БРАНА ЦРНЧЕВИЋ" РУМА
ВЕЛИКИ ХОЛ
улаз бесплатан


ДУО СТОЈАНОВИЋ 

 
Душан Стојановић, виолончело, Радмила Стојановић, клавир
КОНЦЕРТ УМЕТНИЧКЕ МУЗИКЕ СРПСКИХ КОМПОЗИТОРА ЗА ВИОЛОНЧЕЛО И КЛАВИР  
 
 
 
 
 


Програм:

Дејан Деспић (1930 - ) Сичилијана оп.21а
Милоје Милојевић (1884-1946) Легенда о Јефимији
Иван Јевтић (1947 - ) Виа Долороза (1984)
Властимир Перичић (1927-2000) Песма и игра
Василије Мокрањац (1923-1984) Стара песма и игра
Александар Симић (1973 - ) 3М, Два јутарња комада
Иван Бркљачић (1977 – ) ...у трептају ока... (2005)
Исидор Бајић (1878-1915) Ђаволан




Дуо Стојановић – чине Душан Стојановић, виолончело и Радмила Стојановић, клавир. Свој први наступ као дуо су забележили још 1989. године у Културном центру Београда и од тада непрекидно наступају на концертним подијумима. Од значајнијих активности као дуо издвајају бројне концерте у Београду и другим градовима у Србији, у иностранству (Швајцарска), наступе на међународном фестивалу Чело фест у Београду, хуманитарне концерте за децу са посебним потребама, за настрадале од поплаве у Србији... Остварили су сарадњу са бројним центрима за културу у Србији, сарадњу са СОКОЈ-ем (организацијом музичких аутора Србије), као и сарадњу са Секретаријатом за културу Београда на неколико пројеката. Наступили су у оквиру светске изложбе EXPO 2015, у Милану (Италија), у октобру 2015. Снимили су два ЦД-а, први са делима француских композитора Клода Дебисија и Габријела Фореа и други са делима српских композитора за виолончело и клавир као живи снимак концерта на Чело фесту.

Душан Стојановић, виолончело, рођен је у Београду. Музичко образовање је стекао у музичким школама Др. В. Вучковић и К. Станковић, а затим на Факултету музичких уметности где је дипломирао у класи проф. Ф. Јаковчић. По завршетку студија у Београду, похађа мајсторску класу виолончела код професора Мајкла Флаксмана (САД) и као редован студент постдипломских студија код истог професора, стиче диплому Концертанта, 1989. године на конзерваторијуму у Шафхаузену у Швајцарској. Усавршавао се на мајсторским курсевима у некадашњој Југославији и иностранству код педагога: Данијел Шафран, Борис Пергаменшиков и Фредерик Лодеон.

Дугогодишњи је члан камерног ансамбла Београдски гудачки квартет, са којим је наступао на бројним концертима и музичким фестивалима у земљи и иностранству (у Италији, САД-у, Немачкој и бившим југословенским републикама) и са којим је снимио четири ЦД-а.

Био је први челиста камерног оркестра Београдска Синфониета, са којим и даље повремено наступа, а од 2003. године је први челиста и солиста Краљевских гудача Св. Ђорђа. Са овим ансамблом је учествовао на више турнеја у иностранству (Италија, Аустрија, Немачка, Норвешка, Босна, Црна Гора) и снимио је ЦД као солиста у делима М. Мареа и Ф. Купрена. Наступао је као солиста и са Симфонијским оркестром РТС-а и Симфонијским оркестром Уметничког ансамбла Станислав Бинички. Бавио се педагошким радом као професор виолончела у неколико музичких школау Београду, а био је и хонорарни сарадник многих значајнијих симфонијских и камерних оркестара у земљи. Као солиста и члан камерних ансамбала је наступао у многим земљама, у скорије време у Немачкој и Јапану. 2013. године је издат ЦД дискографске куће MASCOM у коме се појављује као солиста. Често снима за музички архив Радио Београда. Од 2001.године је стално ангажован као вођа деонице виолончела и соло-челиста Симфонијског оркестра РТС-а.

Радмила Стојановић, клавир, рођена је у Београду. Основно и средње музичко образовање стекла је у музичкој школи Корнелије Станковић у Београду и то прво у класи проф. Бојана Бруна, а потом у класи проф. Мирјане Јовановић Јелаче. Дипломирала је и магистрирала на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Невене Поповић. Осим клавира, студирала је и чембало у класи проф. Оливере Ђурђевић. Учествовала је на Интернационалном курсу младих пијаниста у Охриду (Македонија ) код проф. Икуко Ендо (Јапан ). На републичким и савезним такмичењима ученика и студената, освајала је више награда као пијаниста или као члан камерног састава.

Солистички је наступала са оркестром музичке школе Корнелије Станковић,Симфонијским оркестром РТС-а, Београдским гудачким квартетом и камерним оркестром Краљевски гудачи св.Ђорђа. Поред солистичких реситала, пијанистички је активна у камерној музици са посебним афинитетом према гудачима. Наступала је у Шафхаузену (Швајцарска) и учествовала на фестивалима: Дани музике у Херцег Новом (Црна Гора), Охридско лето у Охриду (Македонија) и Чело фест у Београду. Остварила је трајне снимке за РТС и снимила три компакт-диска са виолинистом Јованом Богосављевићем и са виолончелистом Душаном Стојановићем. Често је ангажована као клавирски сарадник у средњим музичким школама. Од 2001. године бави се педагошким радом на Учитељском факултету у Београду. Активно ради на промоцији и афирмацији квалитетне светске и српске музичке баштине међу младима не само пијанистичким репертоаром, већ и музиком за клавир у 4 руке, стандардном и алтернативном камерном музиком. Оснивач је и уметнички вођа изборног предмета Камерна музика у образовању студената будућих учитеља/васпитача и састава Камерна музика Учитељског факултета од академске 2004/2005 године. Камерни састав је учествовао на бројним концертима у Београду и другим градовима у Србији (Неготин, Уб).
 
 

Нема коментара:

Постави коментар