понедељак, 12. јун 2017.

Predstava MOJA TI

KULTURNI CENTAR RUMA
VELIKA DVORANA 

Utorak, 13.jun u 20.00 časova
Cena ulaznice: 700 dinara 

Atelje 212 Beograd
Olga Dimitrijević
MOJA TI
- pretpremijera -

Režija: Aleksandra Milavić Dejvis
Igraju: Svetlana Ceca Bojković, Tanja Bošković, Gorica Popović, Sofija Juričan i Ivan Mihailović


"Olga Dimitrijević je ovim tekstom pobedila na konkursu Sterijinog pozorja za najbolji originalni domaći dramski tekst"



Tekst Olge Dimitrijević tematizuje starost, usamljenost, smrt, prolaznost, suočavanje sa promenama, slobodu i bezgraničnost ljubavi, značaj prijateljstva, ali i nelojalnost i gramzivost, te konsekventnu borba za pravdu. Takođe, otvara i pitanja trulosti društvenog sistema, korupcije u pravosuđu i opšte nepravde prema nemoćnim pojedincima..

Ova drama se bitno izdvaja zbog specifičnosti stila, neobičnog susreta poezije i drame, jednostavnosti čistih emocija koje nosi i poetske stilizacije koja tu osećajnost pomera na polje jedinstvene estetičnosti.

Fragmentarne strukture, komad čini 17 scena uokvirenih prologom i epilogom.

Autorka teksta se, između ostalog, hrabro bavi graničnim temama, ljubavi i prijateljstva između starih ljudi, kao i ljubavi između osoba istoga pola, pri čemu druga tema ne uključuje uobičajenije napadnu teatralnost, već neobičnu nežnost, toplinu zrelosti. Tekst “Moja ti” bitno otvara i problem ejdžizma, diskriminacije starih ljudi u društvu koje favorizuje mladost. Takođe, poetski, ali i komički se ruše barijere između ovog i onog sveta, kroz njihovo diskretno preplitanje.



Нема коментара:

Постави коментар