четвртак, 19. септембар 2024.

Филмови TURNEJA BELDOCS EHO 2024

Kulturni centar „Brana Crnčević“ Ruma, Veliki hol
Ponedeljak- Petak, 23-27. septembar 20.00 časova
ulaz slobodan
Lokalni Organizator: Vorky team Ruma

TURNEJA 
BELDOCS EHO 2024

Turneja Beldocs festivala pod nazivom Beldocs Eho se održava od 2011. godine, kroz koju Beldocs nastavlja da kvalitetnim i atraktivnim programom izgrađuje i edukuje svoju publiku širom Srbije, nudeći sem domaće i bogatu međunarodnu selekciju. I ove godine, jedan deo aktuelne zvanične selekcije Beldocsa prikazuje se tokom cele godine u preko 20 gradova i sela u Srbiji, te publika u ovim mestima ima mogućnost da prati recentnu produkciju dokumentarnog filma iz celog sveta.

Turneja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs u Rumi predstaviće četiri filma sa najnovijeg, u maju završenog 17. izdanja Beldocsa. Publika će biti u prilici da pogleda zanimljiv izbor dugometražnih dokumentarnih filmova iz celog sveta, nagrađenih na prestižnim svetskim filmskim festivalima.

Program 

23.9. Saundtrek za prevrat
24.9. Kako biti Slobodan?
26.9. Džojmejkers
27.9. Kiks

Saundtrek za prevrat / Soundtrack to a Coup d'Etat
, Johan Grimonprez — Belgija, Francuska, Holandija — 2024 — 150'

Sinopsis: Godine 1960., šesnaest novonastalih afričkih država ušlo je u Ujedinjene nacije, što je izazvalo politički zemljotres koji je doveo do toga da većina glasova prelazi iz ruku kolonijalnih sila i SAD-a u ruke globalnog juga. Kongo postaje arena u kojoj se vodi bitka za UN. Dok je Nikita Hruščov udarao cipelom u vrhu UN-a u znak protesta na neokolonijalno prisvajanje resursa novonastalog Konga, delegati UN-a iz afričkih zemalja bivaju ucenjeni. U neverovatnom preokretu, atentat na Patrisa Lumumbu ujedinjuje afro-azijski blok, zahtevajući od Generalne skupštine UN-a da glasa za trenutnu globalnu dekolonizaciju. U ovom visoko eksplozivnom kontekstu, Vlada Sjedinjenih Američkih Država šalje umetnike poput Luja Armstronga, Dizija Glespija ili Nine Simon kao džez ambasadore širom sveta kako bi odvratili pažnju od državnih udara podržanih od strane CIA-e.

Festivali i nagrade: Sundance Film Festival 2024 (World Cinema Documentary Special Jury Award), Docville 2024 (Best Belgian Documentary), IndieLisboa IIFF 2024, The Hague Movies that Matter Festival 2024 (Winner), Thessaloniki DFF 2024 (Audience Award), Sofia IFF 2024 (Winner), San Francisco IFF 2024 (Persistence of Vision Award), Cleveland IFF 2024, Beldocs IDFF 2024

Kako biti Slobodan? / How to be Slobodan?
, Nikola Polić — Srbija — 2024 — 62'

Sinopsis: Slobodan (60), slikar iz Beograda, čija su dela devedesetih godina prošlog veka upoređivana sa opusom Vazarelija, 20 godina kasnije priređuje samostalnu izložbu kako bi ponovo zauzeo svoje mesto u svetu umetnosti. Međutim, izložba ne menja njegovu svakodnevicu, ali on stiče više svesti o sebi i svojoj porodici.

Film Kako biti Slobodan? je dobitnik specijalnog priznanja u konkurenciji za najbolji srpski film, kao i nagrade publike za najbolji evropski film koju dodeljuje Delegacija Evropske unije u Srbiji.
Festivali i nagrade: Beldocs IDFF 2024 (Special Mention in Serbian Competition, Audience Award for Best European Film)

Džojmejkers / Joymakers
, Jelena Radenović — Srbija — 2024 — 46‘

Sinopsis: Džojmejkers istražuje muzičko majstorstvo romskih trubača u Srbiji i otkriva da se iza dinamičnih melodija krije težak život i borba za opstanak. U središtu priče je Milan Nikolić, nastavljač važne misije učitelja Maksuta Maksutovića, koji se trudi da nauči romsku decu da ispravno sviraju i sačuvaju zdravlje. Susret američke profesorke Nade Miljković sa Milanom pruža nam autentičan i emotivan uvid u njihov život.
 
Festivali i nagrade: Beldocs IDFF 2024


Kiks / KIX
, Dávid Mikulán, Bálint Révész — Mađarska, Francuska, Hrvatska — 2024 — 94'

Sinopsis: Kiks predstavlja dvanaestogodišnje putovanje koje prati Šanjijevu avanturu od nestašnog dečaka sa ulica Budimpešte do razočaranog mladića. Inspirisan neobičnim prijateljstvom sa filmskim stvaraocima Davidom i Balintom, film beleži Šanjijev životni put obeležen porodičnim problemima, nevoljama u školi i teretom surogat očinstva u odnosu na novorođenu sestru. Dok se Šanji suočava sa izazovima adolescencije, filmski stvaraoci se od aktivnih učesnika pretvaraju u posmatrače njegovih životnih nemira koji kulminiraju tragičnim preokretom koji ga primorava da se suoči sa odgovornostima odraslog doba.

Film Kiks je dobitnik nagrade za najbolji Teen film koju dodeljuje Mladi žiri Beldocs festivala.


Festivali i nagrade: Movies That Matter 2024, One World Prague 2024, Zagrebdox 2024 (Winner – Regional competition; Best Film by a Director below the Age of 35; FIPRESCI Prize), Munich Dok.fest, Docudays UA 2024, Go East, TIFF Cluj Napoca, Docs Against Gravity, Jeonju FF 2024, TIDF Taiwan 2024, Beldocs IDFF 2024 (Best Teen film) 

Film “Kiks” je deo posebnog Beldocs Teen programa koji je deo aktivnosti evropske mreže filmskih festivala Young4Film. Filmovi u ovom programu su posebno namenjeni mladima (srednjoškolcima i starijim osnovcima) i praćeni su moderiranim razgovorima sa mladom publikom koje vodi koautorka programa Dubravka Radusinović, psihološkinja i psihoterapeutkinja. Projekcija filma se može realizovati tako da bude namenjena samo đacima i njihovim profesorima, da bude namenjena široj publici ili da bude otvorena za mešovitu publiku, kao na Beldocs festivalu.

Beldocs Teen program nastaje svake godine saradnjom profesionalnih filmskih selektora (Inja Korać, koautorka programa) i tima mladih selektora/ki iz srednjih škola iz cele Srbije. Tokom festivala, srednjoškolski žiri bira pobednika Beldocs Teen programa, za kojeg je ove godine mladi žiri odabrao film “Kiks”.

Нема коментара:

Постави коментар