четвртак, 9. јун 2022.

TREĆI DEO 16. TURNEJЕ FILMSKOG FESTIVALA SLOBODNA ZONA U RUMI

 Organizator VORKI TIM RUMA

13-15. jun 2022. 20 časova
Kulturni centar “Brana Crnčević” Ruma
veliki hol
ulaz slobodan

TREĆI DEO 
16. TURNEJЕ FILMSKOG FESTIVALA SLOBODNA ZONA U RUMI

Filmski festival Slobodna Zona ovog proleća kreće na svoju 16. Turneju u preko 50 gradova i opština širom Srbije!

Turneja Slobodne zone u okviru ovogodišnjeg izbora filmova donosi najnovije dokumentarne i igrane filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. Pažljivom selekcijom tima festivala prikazaće se filmovi koji su osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija.

Devet filmova sa 17. Filmskog festivala Slobodna zona, održanog od 4. do 9. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala, biće prikazano i u ostalim gradovima Srbije, u saradnji sa lokalnim organizacijama i kulturnim centrima.

Lokalni partner u Rumi je Vorki tim Ruma uz tehničku podršku Kulturnog centra “Brana Crnčević” Ruma.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Misija Turneje Slobodne zone jeste da decentralizacijom kulture najširoj publici u manjim gradovima i mestima ponudi na uvid, vrhunski festivalski filmski program.

Turneja je jedina filmska manifestacija ovakvog tipa u zemlji.

16. Turneja Slobodne zone u Rumi trajaće 3 meseca, april, maj i jun, i biće prikazano 9 filmova


ponedeljak 13. Jun, 20.00 časova

Fejt i Branko (dok.) – r. Ketrin Harte, Ujedinjeno kraljevstvo, 82’

Intimni dokumentarac beleži odnos između muzičara Feit i Branka tokom 7 godina. 2011. godine Feit putuje iz rodne Engleske u Srbiju kako bi upoznala romsku muziku. Sreće Branka, vilonistu romskog porekla, i uprkos jezičkoj barijeri, oboje se zaljubljuju. Njihov brak je stavljen na test usled uočavanja različitosti i shvatanja da je muzika možda jedino što imaju zajedničko.


utorak 14. Jun, 20.00 časova

Prve 54 godine: skraćeni priručnik za vojnu okupaciju (dok.) – r. Avi Mograbi/ Izrael, Francuska, Finska, Nemačka, 2021, 110’


Novi film velikog izraelskog dokumentariste Avija Mograbija svedočenje je izraelskih vojnika o okupaciji palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Kritičari kažu da se kod režisera jedva može nazreti hladni bes zbog teme kojom se bavi. Neprimetan je zato što Mograbi, koji i režira i ima ulogu naratora, vešto dopušta istorijskim činjenicama i desetinama intervjua sa bivšim vojnicima da precizno rasvetle šta je poluvekovna okupacija Zapadne obale i Pojasa Gaze uradila obema stranama – i Palestincima, i Izraelcima. Naslov filma je ključ – Mograbi doslovno konstruiše ironični priručnik od istorijskih činjenica o tome kako okupirati tuđu teritoriju na više od pet decenija.

sreda15. Jun, 20.00 časova

Moj tata hot dog (igr.) –r. Anouk Fortunier/ Belgija, Nemačka, 2021, 80’


Pol ostavlja dosadan ali siguran posao u banci da bi konačno ispunio svoj san i postao glumac, ali ova odluka ne nailazi na razumevanje porodice. Dok niko nije siguran da li je u pitanju „burnout“ ili kriza srednjih godina, Polova najmlađa ćerka Zoe je njegov oslonac na putu kojim je krenuo. Ona ga jedina podržava i jedina veruje da on u sebi nosi talenat za glumu koji tek treba da bude otkriven.
Bez obzira što se u početku sve činilo smešnim planom, osuđenim na neuspeh, završava se zabavnim, uzbudljivim i dirljivim putovanjem za celu porodicu.

Нема коментара:

Постави коментар