четвртак, 9. јун 2022.

Изложба слика "Кад сване дан"

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР "БРАНА ЦРНЧЕВИЋ" РУМА
ГАЛЕРИЈА КЦ-а: велики хол
Петак, 10. јун 2022. у 19.00 часова
отворенo до 22. јуна 2022. год.
улаз слoбодан


Изложба слика ШТЕФИЦЕ РАДОВАНОВ и ЈАДРАНКЕ ДИМИТРИЈЕВИЋ
“КАД СВАНЕ ДАН”

ШТЕФИЦА РАДОВАНОВ је рођена 1931. године у Сремској Митровици. Дипломирала је на Вишој педагошкој школи, група за ликовну уметност, у Београду 1957. године. На Филозофском факултету апсолвирала је историју уметности. Током дугог низа година билa је успешан и поштован ликовни педагог. Члан је Удружења ликовних уметника „Сирмијум“, Удружења ликовних уметника Војводине и добитник је бројних награда за сликарство и педагошки рад, од којих сама уметница издваја диплому и звање заслужног педагога Савеза ликовних педагога Југославије која јој је додељена у Вршцу 1986. године као и Велику награду Галерије „Лазар Возаревић“ исте године. Излагала је на групним и самосталним изложбама.Најчешћа инспирација и повод за настанак монументалних композиција Штефице Радованов су пејзажи и мртва природа, ентеријери и екстеријери. Иако уметника ове представе привлаче естетиком својих призора, оне су тек полигон за афирмисање аутохтоних вредности ликовног елемента, богатог ликовног садржаја, који проистиче из дубоке проживљености виђеног. Тиме се њена стваралачка свест удаљава од мимезиса, објективне спознаје стварности и представља спој визуелног, а стваралачким поступком поетичног, апстрактног и асоцијативног да се маштом надограђује и довршава. Инсистирањем на ликовности, Штефица делује особеним пикторалним језиком. Композиционо њене слике одликују усклађена решења, добро промишљена и постављена хармонија боје, ритма, облика, светлости и простора. Звучним колоритом и сјајном тонском нивелацијом, често смелим гестуалним потезима и динамиком линије она гради снажну ликовну структуру слике. У овој симбиози полета и размишљања, игри од реалистичног до апстрактног извире изразита комуникативност Штефициног сликарског речника која посматрачу  омогућава својеврсни интуитивни узлет.

 

 

 ЈАДРАНКА  ДИМИТРИЈЕВИЋ 

Сликар из Сремске Митровице, Србија. Рођена је 1958. Јадранка Димитријевић је активан члан УЛУ “СИРМИУМ” из Сремске Митровице, такође је и члан међународних удружења из Русије.

НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ МЕЂУНАРОДНЕ ИЗЛОЖБЕ:

Салон пастела, Лион, Француска / Биенали пастела Нови Сонч, Пољска / Међународна изложба жене сликари, Мајданпек Магија пастела, Петрозаводск, Русија / Међународна изложба ”ИРИДА” Москва, Русија / Међународна изложба малог формата, Суботица / Међународна изложба колажа ”Путевима Балкана” Србија, Македонија, Бугарска / Биенале умјетности минијатуре Тузла, Босна и Херцеговина / Балатон салон, Мађарска / Апстракција, Мондови, Италија / 35. АСПОРА Кореа (Сеул)

САМОСТАЛНЕ ИЗЛОЖБЕ:

* Музеј Срема Сремска Митровица 2006;

* Културно образовни центар Шид 2007;

* Галерија куће Војновића, Инђија 2007. и 2013;

* Ресторан Веранда, Москва, Русија 2009;

* Галерија духовног центра Преподобни Рафаило

   Банатски, Зрењанин 2009;

* Библиотека Глигорије Возаревић, Сремска Митровица 2010;

* Стари Бановци 2011;

* Нови Бановци 2012;

* Дворац Шлос, Голубинци 2012;

* Културни центар, Рума 2013. и 2017.

* Галерија „Лазар Возаревић“, Сремска Митровица 2017. год.

* КЦ „Еђшег“, Нови Сад 2019. год.

НАГРАДЕ:

Похвала на Годишњој изложби УЛУ Сирмиум  2010, 2012. и 2013. год.
Прва награда за сликарство на Међународној изложби Жене сликари у Мајданпеку 2014. год.
Прва награда на Румском ликовном салону 2016. год.
Прва награда, АРТ КВАДРАТ СРБИЈА 2017 - 2018.
Похвала на Румском ликовном Салону, 2018. год.
Трећа награда за сликарство, Нушићијада 2019. год.
Прва награда за цртеж на међународној изложби „Жене сликари“ Мајданпек 2020. год.

Учесник је преко педесет ликовних колонија у земљи и иностранству. Учествовала је на ликовним колонијама у Бугарској, Русији, Републици Српској, Босни, Македонији, Црној Гори  и Словачкој. У 2011. и 2015. години добила је признање Повељу за допринос у повезивању и сарадњи сликара из Русије, Србије и Републике Српске из Москве, Русија. Године 2011. у  Бјељини, Република Српска додељена јој је почасна повеља - Пријатељ колоније.

 

 


Нема коментара:

Постави коментар