понедељак, 28. фебруар 2022.

Изложба „ПОВЕЉА ЦАРА ФРАНЦА I РУМСКИМ ЗАНАТЛИЈАМА“

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
ГЛАВНА 182, Рума
четвртак 3. март 2022. 19 часова
сала легата др Романа Соретића
улаз слободан


Изложба

„ПОВЕЉА ЦАРА ФРАНЦА I РУМСКИМ ЗАНАТЛИЈАМА“ 


Изложбом, ауторке Снежане Јанковић вишег кустоса, „Повеља цара Франца I румским занатлијама“ Завичајни музеј Рума представља један од изузетно вредних предмета из свог богатог фонда.
Овај значајан документ потиче из 1818. године, на основу њега установљен је цех (удружење занатлија) у Руми и прописане су детаљне одредбе по којим је он функционисао. 
Издата од стране бечке Дворске коморе, по прописаној форми којом су рађене исправе ове врсте, румска повеља није јединствена али се ипак издваја својим колоритно осликаним странама и разноврсним декорацијама. 
Урађена у виду луксузне књиге, веома лепо писана и декорисана пример је врло квалитетног занатско уметничког рада. На 16 пергамент страна калиграфским писмом, на латинском језику, прецизно су исписана правила по којима је организовано и радило румско занатско удружење а наведена су и имена занатлија која су тад имала мајсторско звање. 
Зато овај својеврсни правилник представља историјски извор првог реда, па уз уметничку има и изузетну историјску вредност.

Нема коментара:

Постави коментар