уторак, 11. децембар 2018.

ИЗЛОЖБА 46. ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ "БОРКОВАЦ 2018"

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
четвртак, 13. децембар 2018. 19 часова
сала легата Романа Соретића
улаз слободан


ИЗЛОЖБА 46. ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ "БОРКОВАЦ 2018"
"Мотиви за румске разгледнице"

Завичајни музеј Рума, у четвртак 13. децембра 2018. године у 19 часова, у сали Легата Романа Соретића, приређује отварање изложбе радова са 46. ликовне колоније "Борковац". На изложби ће свечано бити уручена плакета са ликом Миливоја Николајевића најуспешнијeм учеснику. 
Кроз форму уметничког дружења и креативног стварања, у мирном окружењу борковачке шуме, на измаку лета, ликовна колонија “Борковац” је 46. пут по реду, окупила групу стваралаца. Овај пут, вођени идејом и потребом за повезивањем институција културе и образовања, организатори колоније позвали су десет уметника, по вокацији ликовних педагога: Aлександра Станковић Јовановић, Константин Гушић, Милијана Јуца Јовановић, Димитрије Коларевић, Љиљана Војводић, Синиша Попов, Јан Агарски, Сузана Геци, Братислав Стевановић, Небојша Митровић. 
Задаци који су се нашли пред уметницима били су мотиви Руме, који ће се, у времену које долази, искристалисати у разгледнице. Пејзажи Руме, фасаде, сегменти улица …само су неки од мотива који се нижу на сликама, ствараним током седам дана, колико је колонија трајала. И сваки рад носи у себи стилско опредељење свог аутора. Уочава се широк дијапазон израза од реалистичке, преко импресионистичке и експресионистичке поетике, па до, додуше у траговима присутних, минималистички схваћених форми.
Концепт овогодишње колоније има вишеструк значај. Омогућава даљу сарадњу музеја са школама, кроз радионице, које ће имати за циљ да пробуде свест деце за очувањем културног идентитета свог завичаја, а становницима и посетиоцима нашег града пружиће једну нову интерпретацију културне баштине. Слике настале на овој Колонији, неће само бити део фундуса Музеја, него ће имати трајање, кроз форму разгледница, које и саме представљају изузетну музејску грађу, данас неправедно заборављену.

Током изложбе слика са 46. колоније која је радила под називом "Мотиви за румске разгледнице" румски малишани ће проћи кроз радионице на којима ће бити упознати са различитим техникама рада, али и са историјатом нашег града.  

Нема коментара:

Постави коментар