четвртак, 13. септембар 2018.

ИЗЛОЖБА: ЛИНЦЕР КОЛАЧИ- УКРАС ПРАЗНИЧНЕ ТРПЕЗЕ

Организатор: Завичајни музеј Рума
сала легата Феђе Соретића
петак 14. септембар 2018. у 18.00 часова
улаз слободан
 ИЗЛОЖБА:  ЛИНЦЕР КОЛАЧИ- УКРАС ПРАЗНИЧНЕ ТРПЕЗЕ

Завичајни музеј Рума, у петак 14. септембра 2018. године, у 18 часова у сали легата Феђе Соретића, приређује отварање изложбе "ЛИНЦЕР КОЛАЧИ - УКРАС ПРАЗНИЧНЕ ТРПЕЗЕ". Аутор изложбе је Бранислава Коњевић.

ЛИНЦЕР КОЛАЧИ - УКРАС ПРАЗНИЧНЕ ТРПЕЗЕ

Нису Сремци познати само по шунки и вину, познати су и по колачићима који се праве од посебне врсте теста, такозваног линцер теста, одакле и назив линцер колачи или лицедери, а део Срема одакле су најбољи мајстори зато носи назив Лицедерски Срем. 
Линцер тесто добило је име по граду Линцу у Аустрији, где је направљена прва торта од тог теста (нем. Linzertorte). Рецепт за ову торту је најстарији рецепт на свету. Дуго времена се документ из 1696. године који се налази у једној библиотеци у Бечу сматрао најстаријим записаним рецептом овог колача. Међутим, Волтрод Фаишнер, директор библиотеке и аутор књиге „Како направити Линцер торту“, 2005. године пронашао је још старији рецепт. Рецепт је из Вероне, а датира из 1653. године. Свакако је за проналазак Линцер торте и порекла њеног имена везано пуно легенди, од којих је најраспрострањенија једна о бечком посластичару по имену Линцер за кога се сматра да је дао име колачу који је први направио.
У многим крајевима света, као и код нас постоје варијанте ове торте. У нашим крајевима позната је под називом „чупава Ката“ или „пита на треницу“. Поред торте од истог теста се праве и колачићи од којих су најпознатији код нас: точкићи (ванилице), шапице, бресквице, кекс на машину и медени колачи за разне пригоде (Божић, Нову годину, Ускрс...). Сви они припадају категорији линцер колача.
За нас најзначајније су ванилице (кранцле или точкићи). Наиме, популарни сајт за кулинарске рецепте „Food52“ саставио је 2015. године листу најлепших ситних колача из 46 земаља света, а за најбоље су проглашене српске ванилице. Ванилице су изгласане за најбољи ситни колач са признањем „Your Best Holiday Cookie from Anywhere in the World“ у категорији „Најбољи празнични колач“...


Нема коментара:

Постави коментар