среда, 8. новембар 2017.

ИЗЛОЖБА - МИТРОВИЦА РУМИ

Четвртак 9. новембар 18.00 часова
КУЛТУРНИ ЦЕНТАР "БРАНА ЦРНЧЕВИЋ" РУМА
ВЕЛИКИ ХОЛ
УЛАЗ БЕСПЛАТАН






ИЗЛОЖБА СЛИКА - МИТРОВИЦА РУМИ

УДРУЖЕЊЕ ЛИКОВНИХ УМЕТНИКА СИРМИУМ

Изложба је отворена до 19. новембра.

Идеја о оснивању удружења које би окупљало ликовне уметнике се јавља 70-тих година XX века а крајњи циљ те идеје представља просперитет ликовног живота Сремске Митровице.

Оснивањем Ликовног студија при Дому Омладине у Сремској Митровици 1980-те године, на чије чело је дошао академски сликар Мирољуб Вујичић, створили су се услови и прилика да се нешто касније, оснује и удружење ликовних уметника.

Око назива удружења није било двојбе: Удружење ликовних уметника СИРМИУМ.

Међу онима који су били покретачи идеје и практични оснивачи, које у својим сећањима спомињу Недељко Терзић и Милош Марељ посебно се истичу: Брана Иванковић, Иван Вешић, Мирољуб Вујичић и Иво Грабовац.

Први чланови су били: Мирољуб Вујичић (председник), Брана Иванковић, Иван Вешић, Иво Грабовац, Ивица Ковачић, Штефица Радованов, Алберт Леш, Драган Стојановић, Будимир Кнежевић, Слободан Гаруновић, Петар Бизумић, Љиљана Малбашић, Вјекослав Ћетковић, Стојанка Кривошија, Соња Росић, Мирослав Сења, Срећко Радуловић, Златомир Дукић и Лазар Кузманчевић. Сви од реда сликари.

Међу онима ко је одиграо велику улогу у свему томе, а да се не заборави, је и један велики љубитељ уметности - Ђорђе Богдановић, начелник полиције, који је био познат као мецена сремским ликовним уметницима.

Присећајући се почетних активности Мирољуб Вујичић помиње да су циљеви који су били планирани, како би се удружење активирало и оснажило, били базирани првенствено на изложбену активност. Прво се кренуло од Сремске Митровице и Срема, да би се активности прошириле на организовање изложби по градовима у Србији а на крају и по већим градовима Југославије.

Пратећи податке из књиге ''Списак чланова УЛУ Сирмиум'' из 1981. године и евиденције присуства на састанцима и плаћања чланарине, долази се до закључка да су стицајем околности настале две веће паузе у раду удружења од 1984 до 1986. и од 1988. до 1989. У тим периодима долази до смањених активности удружења.

Од 1999. до 2006. године удружење скоро да је престало са свим активностима.

На иницијативу академске сликарке Александре Хорват, Снежане Трајковић и Лазара Константиновића, УЛУ Сирмијум 2006. године креће у нову ревитализацију и прогресивну обнову. Након обнове удружења организује се ''Мартовска изложба'' која представља прекратницу у развоју удружења. Удружење се шири и започиње да активно учествује и бива битан фактор на ликовној сцени Срема.

Године 2010. УЛУ Сирмиум слави три декаде постојања и у част јубилеја удружење је уприличило достојну Ретроспективну изложбу у Музеју Срема у којој су узели учешћа како активни тако и некадашњи чланови УЛУ Сирмиум.

Списак досадашњих председника удружења:

1. Мирољуб Вујичић
2. Лазар Кузманчевић
3. Емица Милошевић
4. Никола Богдановић
5. Иван Вешић – у два наврата
6. Брана Иванковић
7. Срећко Радуловић
8. Штефица Радованов
9. Ђорђе Бујновић
10. Сандра Жигмундовац
11. Снежана Нена Трајковић
12. Владислава Шевић
13. Јадранка Димитријевић
14. Живка Сувић

Нема коментара:

Постави коментар