четвртак, 5. октобар 2017.

IZLOŽBA SLIKA SPOMENKE ALEČKOVIĆ

Petak 6. oktobar  19.00 časova
KULTURNI CENTAR "BRANA CRNČEVIĆ" RUMA
VELIKI HOL
ULAZ BESPLATAN
  




Spomenka Alečković (1957. u Valjevu) je srpska slikarka koja živi i radi u Nemačkoj.

Studirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu. 1986. diplomirala na odseku za grafički dizajn kao diplomirani akademski grafički dizajner.

Nakon studija radi u štampariji pravnog fakulteta u Sarajevu kao grafički dizajner. Posle toga radi kao vodeći grafički dizajner u štampariji "Milić Rakić" u Valjevu sve do 1992. godine. Tu ostvaruje niz zapaženih dizajnerskih ostvarenja. Radi logotipe, dizajn i koporativni identitet poznatih firmi. Radi na certežima, ilustracijama i opremi knjiga. Opremila je i ilustrovala preko 100 knjiga u Nemačkoj, Srbiji i Crnoj Gori. Među poznatim knjigama su Pavla Vasića "Doba umetnosti" - studije i članci, Valjevo 1990, Desanke Maksimović "Tražim pomilovanje" - dvojezično izdanje sa prevodom Wolfganga Eschkera, Borivoja Marinkovića "Hadži Ruvim" itd.

Njena poznata dizajnerska rešenja ambalaže za Hisar proizvode i sokove, pića Srbijanke Valjevo, Pivare Sarajevo, BIP-a itd, za koja je bila više puta nagrađivana. Od 1992. živi i radi kao slobodni umetnik i slikar u Nemačkoj, a od 1996. je nastanjena u Ofenbahu. Svoja dela izlagala na značajnim nacionalnim i internacionalnim izložbama. Vec deceniju aktivna u integracionim procesima građana Srbije i južne Evrope u Nemačkoj. 2009. izabrana za podpredsednika Centralnog saveta Srba Hesena.


Нема коментара:

Постави коментар