понедељак, 9. октобар 2017.

Концерт ČAJ U 8- OĐILA

Kонцерт ромске музике
Среда 11. октобар 20.00 часова
КУЛТУРНИ ЦЕНТАР "БРАНА ЦРНЧЕВИЋ" РУМА
ВЕЛИКИ ХОЛ
УЛАЗ БЕСПЛАТАН


Ођила је основана у октобру 1983. године. Од самог почетка Ођила је препознатљива по свом јединственом репертоару ромске музике која се ослања на традицију театра Ромен из Москве и музику из филмова Цигани лете у небо и Моја слатка умиљата звер.

Избијањем рата на просторима бивше Југославије група се распада. Двоје чланова бенда одлазе у иностранство а троје из оригиналне поставе остају у Београду и настављају музички живот оснивајући нову групу под именом Романо 4.

Група се на музичку сцену враћа у мају 2007. године са неколико концерата

Бенд Ођила је наступао широм бивше Југославије, по Европи, Далеком истоку (Јужна Кореја и Сингапур), Северној Америци (Канада). Често су овај београдски бенд у медијима били представљали као аутентични цигански бенд из Москве.

Ођила је прва естрадна група која је одржала концерт на Коларцу, у сали која је традиционално резервисана за извођење класичне музике, и први музички састав који је имао концерт у мариборском позоришту од њеног оснивања у 19. веку.

Бенд је 1988. године био представник Југославије на светском фестивали ромске музике у Лондону где су учествовали и Џипси Кингси (Gipsy Kings).
 
У периоду између 1983., од оснивања, па до 1990. године бенд је издао три албума од којих два у златном тиражу. На трећем албуму је музика из филмова у којима је бенд учествовао не само песмом већ и глумом:„Тамна страна сунца (Бред Пит у главној улози), Други човек, Осми дан у недељи (Даворка - Даша Боснић из Ођиле у главној улози)“.

Такође су учествовали у позоришној представи Летимо, срешћемо се у режији Стеве Жигона у којој су чланови групе и глумили и певали.
 
Ођила је побрала доста признања од којих су најзначајнији Орфеј за најбољу плочу по избору ЈРТ-а и награду за најбољу песму (Солнишко) у оквиру такмичења за најбољи радио снимак ромске музике у Европи.


Нема коментара:

Постави коментар