понедељак, 10. јул 2017.

Изложба АЛА СМО СЕ НАОДМАРАЛИ

РУМСКО КУЛТУРНО ЛЕТО 2017
ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
Уторак, 11. јул у 20.00 часова
Сала легата Миливоја Николајевића
Аутори изложбе: Милкица Поповић и др Агнеш Озер
Улаз слободан

Завичајни музеј Рума, у уторак 11. јула у 20 часова, у сали легата Миливоја Николајевића, приређује отварање гостујуће изложбе Музеја Војводине "Ала смо се наодмарали - Омиљена места на којима су се Војвођани одмарали крајем 19. и током 20. века".Аутори изложбе су Милкица Поповић, музејски саветник, историчар и др Агнеш Озер, музејски саветник, историчар
Овом изложбом представљен је део богатог наслеђа који се чува у музејима, архивима, библиотекама и у приватним колекцијама. Први пут су обједињена артефакта везана за најпопуларнија одмаралишта Војвођана. 
Економско снажење грађанства у другој половини 19. века испољава се у начину размишљања и стилу живота. Европеизација градова, утицала је и на промену свакодневних навика и организовање слободног времена, које је провођено у природи и на путовањима у друге крајеве. Промена здравствених схватања о мору као лечилишту, утицала је на све бројније одласке на летовања у периоду између два светска рата. Након Другог светског рата, путовања из личног задовољства и ради одмора постала су потреба свих слојева становништва. Одмор на Јадрану, омољеној летњој дестинацији, као и одмор на језерима и оближњим рекама, бањама и планинским регијама били су остварење сна већине људи.


 

Нема коментара:

Постави коментар