понедељак, 20. март 2017.

Pozorište 20. ART TREMA FEST

KULTURNI CENTAR RUMA
Sreda - subota, 22 - 25.mart 2017.
Ove godine, 20. Art Trema Fest Ruma – prvi segment projekta „Trema u martu“ biće održan od 22. do 25. marta (odabrano je 8 predstava od 92 prijavljene na konkursu).

U takmičarskom delu, tokom četiri dana festivala, gledaoci će biti u prilici da vide po dve predstave dnevno, izuzev na otvaranju i zatvaranju kada su predviđeni dodatni programi.

20. Art Trema Fest Ruma zvanično se otvara u sredu u 18 časova izložbom „Fotografija na pozorišnom plakatu Ferenca Barata“ kustos Ljiljana Dinić (Pozorišni muzej Vojvodine u saradnji sa Zavičajnim muzejom Ruma), pola sata kasnije sledi performans „Izložba za jednu sliku u mraku …“ umetnika Jovice Joleta Panića, a u takmičarskom delu biće izvedene predstave „Međuigre 0 do 24“ Zijaha Sokolovića od 19 časova i „Ukalupljivanje (Tragedija loptanja u Srba)“, produkcija FDU, sa početkom u 21 čas.

U četvrtak, 23. marta, igraju se dve predstave: u 19 časova počinju „Primadone“, kamerni projekat Tanje Bošković i Rade Đuričin, a dva sata kasnije „Duet“, koprodukcija Sveučilište Rijeka i „Vihor“ teatra iz Beograda.

Narednog dana, u petak, festivalski dan kreće pola sata ranije, od 18.30, kada se daje predstava „Putujuće pozorište Šopalović“ Akademije umetnosti iz Novog Sada. Teatar „Ljubomir Kabakčiev“ iz Bugarske izvodi monodramu prema motivima Čarlsa Bukovskog pod nazivom „Everything on the table“ od 21 čas.

Festival se zatvara u subotu, kada će biti dodeljene i nagrade. Program za taj dan je: od 19 časova „Odlazni terminal“ u produkciji Scene „Ispad“ i Scene „Vuk“ iz Beograda, od 21 čas „Sirena i Viktorija“ sa Milenom Pavlović, Tatjanom Kecman i Radoslavom Milenkovićem.

Žiri u sastavu glumica Ana Sofrenović, teatrolog mr Miroslav Radonjić, i reditelj Andraš Urban, ocenjivaće i na završnoj večeri proglasiti pobednike.

Pre proglašenja, od 22.30 časova, a u čast pobednika, odigraće se pozorišna instalacija „Žene Dade“ Dah Teatra iz Beograda.

Ove godine, sve predstave se igraju na kamernoj ili velikoj sceni Kulturnog centra Ruma.


Kompleti karata za sva četiri dana festivala su u prodaji i njihova cena iznosi 1200,00 dinara. Cene pojedinačnih predstava iznose 250,00 dinara za studentske i 350,00 dinara za profesionalne predstave i moći će da se kupe na blagajni Kulturnog centra Ruma od 10. marta. Kompleti karata za škole, tj. učenike, prodaju se po povlašćenoj ceni od 1000,00 dinara.

Za protekle dve decenije prikazano je više od 300 pozorišnih predstava, pozorišnih izložbi, prezentacija i stručnih razgovora sa umetnicima i publikom. Predstave su izvođenje na više jezika: srpski, bugarski, mađarski, švedski, engleski, italijanski, slovački, romski, makedonski… Veliki broj mladih iz Gradskog pozorišta Ruma, njih više od 1.000, raslo je i obrazovalo se tokom 20. godina trajanja Festivala, a sad se pojavljuju kao uspešni i priznati umetnici u pozorištima u Srbiji i regionu.


Organizator TREME je Gradsko pozorište Ruma u saradnji sa Kulturnim centrom, Gradskom bibliotekom i Zavičajnim muzejom Ruma. Sve ove godine podršku su davali: lokalna samouprava, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i lokalni preduzetnici.


Нема коментара:

Постави коментар