уторак, 25. јул 2023.

Предавање ОД ЕТНОЛОШКОГ ДО МОДЕРНОГ ПРИКАЗА ВАМПИРА

организатор: Завичајни музеј Рума
место дешавања: башта Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" Рума
датум и време: четвратк 27. јул 2023 у 20 часова

Предавање
ОД ЕТНОЛОШКОГ ДО МОДЕРНОГ ПРИКАЗА ВАМПИРА

У оквиру Румског културног лета у четвртак, 27. јула, у башти Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" у Руми биће одржано предавање "Од етнолошког до модерног приказа вампира". Предавање је припремила Јелена Арсеновић, виши кустос етнолог. Почетак је у 20.00 часова.
У давна времена, у народном предању, живела су многа бића која су људима уливала страх у кости. Смрти, болести, суше, туговања, очај и кошмари, све је то некада било објашњавано присуством језивих бића чије су зли чини остављале трага међу народом. Ови страшни ентитети описивани су као свирепа, опасна, мрачна и застрашујућа створења чији изглед буди страхопоштовање.
Посебно интересантно је веровање у вампира, које је било познато различитим словенским народима. Називи за ову мрачну фигуру имају сличне основе код Руса, Украјинаца, Белоруса и Бугара, што указује на општесловенску повезаност. Термин "вампир" (вампире) прешао је границе Балкана и стигао до Европе захваљујући извештајима ревносних старешина аустријским властима о догађајима у селу Кисељеву (Велико Градиште) 1725. године.
Ово предавање истражује путање веровања у вампира, како се оно развијало од етнолошког до модерног приказа. Осим тога, откривамо како су вампири постали део две културне идеологије - балканске и западне и како су пронашли место у популарној књижевности и кинематографији.
Придружите нам се на заједничком путовању кроз тајанствени свет вампира!

Нема коментара:

Постави коментар