понедељак, 15. мај 2023.

13. МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ И КУЛТУРЕ“

 

13. Манифестација
„ДАНИ СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ И КУЛТУРЕ“
од 18. до 26. маја 2023. год.

Манифестација „Дани словенске писмености и културе“ представља веома важан културно-уметнички догађај не само за Руму и њене грађане, већ и за Срем, Србију, али и све словенске земље. У протеклих дванаест година манифестација може да се похвали богатим програмом, као и уваженим учесницима: амбасадорима словенских земаља у Републици Србији, секретарима и аташеима за културу, академицима књижевним критичарима, универзитетским професорима, као и осталим културним и јавним радницима из Србије и иностранства. Манифестација „Дани словенске писмености“ je у предходних 12 година наишла је на топао пријем код публике и исту је пратило преко 20.000 људи.
Значајну улогу, као и претходних година, у реализовању поменуте манифестације има локална самоуправа, која својим деловањем и радом подржава активности Градске библиотеке.
Поред веома важног духовног сегмента манифестације, она се великим делом бави и културним наслеђем, али и савременим културно-уметничким појавама на културној мапи свих словенских земаља. Градска библиотека „Атанасије Стојковић“, као главни организатор и иницијатор одржавања ове манифестације, се труди да из године у годину програми буду богатији и разноврснији, а публика задовољнија.
Мај представља веома значајне датуме како за нашу локалну заједницу, тако и за остале словенске земље. Наиме, раније изабрани период је од великог духовног и културног значаја за словенски народ у целини, а 24. мај представља дан када се празнује велики дан међу словенским земљама, а то је дан Светих Кирила и Методија – учитеља и просветитеља словенских и манифестација заправо слави ове светитеље.
Отварање 13. Манифестација "Дани словенске писмености и културе", пројекције филмова и предавања моћи ћемо да пратимо на YouTube каналу Градска библиотека АТАНАСИЈЕ СТОЈКОВИЋ, Рума , у периоду од 18. до 26. маја.

ПРОГРАМ 13. МАНИФЕСТАЦИЈЕ
„ДАНИ СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ И КУЛТУРЕ“
18 – 26. МАЈ 2023. ГОДИНЕ
четвртак, 18. мај - СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ 13. МАНИФЕСТАЦИЈЕ "Дани словенске писмености и културе" - Велика дворана Културног центра „Брана Црнчевић“, 19 часова
Изложба икона - мали хол Културног центра "Брана Црнчевић", 18.30 часова
петак, 19. мај - ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА „Кнез Владимир“ (анимирани филм) - читаоница Градске библиотеке, 17 часова
субота, 20. мај - ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА „Дама са псетанцетом“ - читаоница Градске библиотеке, 18 часова
понедељак, 22. мај - ДР АЛЕКСАНДРА ЦОЛИЋ ЈОВАНОВИЋ: „ На изворишту српске писмености: најстарији сачувани српски текстови“, предавање - читаоница Градске библиотеке, 19 часова
уторак, 23. мај – ВАЊА ВУЛЕТИЋ: „Утицај панславизма на стваралаштво Корнелија Станковића“, предавање – читаоница Градске библиотеке, 18 часова
среда, 24. мај – СТЕВИЦА КАРАПАНЏИН: „Вера и војска“, предавање – читаоница Градске библиотеке, 18 часова
четвртак, 25. мај – ДРАГОМИР САНДО: „Кирилометодијевски завет и наше време“, предавање – читаоница Градске библиотеке, 18 часова
петак, 26. мај – МАРКО АЛЕКСИЋ: „Најстарија сведочанства о присуству хришћанства код Срба“, предавање- читаоница Градске библиотеке, 18 часоваНема коментара:

Постави коментар