среда, 15. март 2023.

Књижевно вече: ЧОВЕЧУЉАК У КРОШЊИ

Градска библиотека "Атанасије Стојковић" Рума
четвртак, 16. март 2023. год. у 18 часова
читаоница
улаз слободан

Промоција књиге

„ЧОВЕЧУЉАК У КРОШЊИ“ 
Милан Белегишанин

Учесници:
Секула Петровић, књижевник
Милан Белегишанин, аутор
Бора Бабић, директорка и главна уредница Академске књиге


Милан Белегишанин (Нови Сад, 1956), редитељ и књижевник, живи у Старом Раковцу, подно Фрушке горе. За позоришне представе, које је режирао, добио је бројне покрајинске, републичке и савезне награде. Његови документарни филмови („Крик“, „Шапутање живота“, „Ласта“...) победили су на многим значајним фестивалима у земљи и свету. За укупан стваралачки рад 2008. год. добио је награду „Славуј Хаџић“, а 2014. године и Октобарску награду Општине Беочин. Најважнија прозна дела: „Снови затрављених кула“, „Светоникољска ноћ“, „Хорг“, „Крила“, „Окамењене молитве“ (која је била у ужем избору за Нинову награду), „Камен у житу“, „Лина Шаш“, „Змај“, „Шести ред“. Запослен је као редитељ на РТВ Војводине.
„Роман позоришног и филмског редитеља Милана Белегишанина „Човечуљак у крошњи“ обликује се на оној изазовној, привлачној и тешко одредивој „ничијој земљи“ која дели роман за децу од романа о детињству, али и на размеђи аутобиографског казивања и писања о стварима које су битне за појединца и лирске романескне прозе која отеловљује и осветљава онај „тамни талог душе“ што га, мање или више освешћен, сви носимо из најранијег детињства. А управо у том преливању и треперењу жанровском и значењском гради се дубока сугестивност Белегишанинове прозе.
Привидно једноставна топла прича о властитом детињству прераста у Белегишаниновом роману границе типичног аутобиографског приповедања и постаје роман о инспиративним и идентитетским потелцијалима раног детињства релевантан за свакога ко завири у сенку његове чудесне крошње.“
Љиљана Пешикан-Љуштановић

Нема коментара:

Постави коментар