петак, 20. децембар 2019.

Археолошка изложба: "ГОМОЛАВА- ПРОШЛОСТ, САДАШЊОСТ И БУДУЋНОСТ"

Завичајни музеј Рума
понедељак, 23. децембар у 19.00 часова
улаз слободан

Археолошка изложба
"ГОМОЛАВА- ПРОШЛОСТ, САДАШЊОСТ И БУДУЋНОСТ"Завичајни музеј Рума у понедељак 23. децембра 2019, у 19 часова, приређује  отварање археолошке изложбе “Гомолава – прошлост, садашњост и будућност”. Изложба се бави археолошким налазиштем Гомолава код Хртковаца, кроз призму старих истраживања и значају локалитета за локалну заједницу и стручну јавност. Главни део изложбе је базиран на презентацији резултата добијених приликом извођена заштитних истраживања на локалитету Гомолава – некропола, који се налазу североисточно од Гомолаве, а која су рађена током 2017. и 2018. године, приликом изградње обалоутврде на реци Сави. Последњи део изложбе је базиран на промоцији идејног решења презентације Гомолаве као археолошког парка са одговарајућим садржајем.

У истраживању током 2017. и 2018. године, учествовале су четири установе заштите културног наслеђа: Завод за заштиту споменика културе Сремска Митровица, Републички завод за заштиту споменика културе Београд, Музеј Војводине и Завичајни музеј Рума.

Средства за реализацију пројекта “Гомолава – прошлост, садашњост и будућност” обезбедило је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Свечано отварање је 23. децембра, са почетком у 19 часова у сали Легата Миливоја Николајевића.

Изложба ће бити отворена до 23. марта 2020. године.

Нема коментара:

Постави коментар