субота, 9. новембар 2019.

Филм: ЦИКЛУС ШВЕДСКОГ ФИЛМА 3

Ворки тим и БалканКулт фондација
уторак 12. новембар, 19 часова
КУЛТУРНИ ЦЕНТАР "БРАНА ЦРНЧЕВИЋ" РУМА

велики хол
улаз слободан


CIKLUS ŠVEDSKOG FILMA 3
(Šetnja, Šta činiti)

Vorki tim i BalkanKult Fondacija pripremili su 3. ciklus šveskog filma, koji će rumska publika imati priliku da vidi 12. novembra u 19. časova. U pitanju su dva filma, ukupne dužine 88 minuta.
Ulaz slobodan






Šetnja (Väsenpumpen / The walk)
Švedska, 2007, 59 min. 
Režiser: Csaba Bene Perleberg 

Dva prijatelja iz detinjstva sreću se jednog pustog jutra. Posle 50 godina, ostvaruju kontakt i reše da prošetaju. Njihova šetnja prerasta u razgovor gde se prošlost prepliće sa sadašnjošću; gde se istine pretresaju, a uspomene analiziraju. Naravno, kao i uvek, dolazi do otkrivanja grehova iz detinjstva... Film je nastao kao improvizacija, snimljena iz jednog kadra tokom šetnje od dva kilometra. 

Mladi švedski režiser, mađarskog porekla, Čaba Bene Perlenberg je za ovaj film dobio nagradu "Nove nordijske nade" na Nordijskoj Panorami 2006. Studirao je režiju na čuvenoj filmskoj akademiji u Njujorku i na Praškoj akademiji.


Šta činiti? (Hur man gör / What you do?)  
Švedska, 2007, 29 min. 
Režija: Gunilla Heilborn, Kim Hiorthøy and Mårten Nilsson

Kako napraviti film?- praktičan vodič. Ova knjiga vam pokazuje kako da koristite vaš model kamere A1. Uz pomoc 123 ilustracije, pokazuje kako čak i beznadežni mogu napraviti film. 
Ovu švedsko-norvešku koprodukciju režirali su poznata švedska plesačica i koreograf Gunila Hejlborn, švedski režiser niza kratkih filmova Morten Nilson i norveški DJ i muzičar Kim Jorthej.

Нема коментара:

Постави коментар