среда, 27. март 2019.

Позориште 22. АРТ ТРЕМА ФЕСТ

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР "БРАНА ЦРНЧЕВИЋ" РУМА
четвртак- недеља 27- 31. март 2019
организатор: ГРАДСКО ПОЗОРИШТЕ РУМА
улазница 300 динара (појединачна карта)
и 1400 динара комплет, за све представе
22. АРТ ТРЕМА ФЕСТ


22. ART TREMA FEST Ruma  je međunarodni festival akademskih pozorišta, predstava studenata akademija umetnosti i kamernih profesionalnih projekta nastalih u saradnji sa institucijama kulture. Ove godine se održava od 27. do 31. marta. Biće izvedeno osam predstava u takmičarskom programu na kamernoj i velikoj sceni Kulturnog centra Ruma. Predstavama iz Srbije će se pridružiti i dve iz Hrvatske, i po jedna iz Bosne i Hercegovine i Bugarske. Festival više od dve decenije afirmiše rad studenata umetničkih akademija u regionu prikazujući njihove ispitne, diplomske i profesionalne produkcije, kao i kamerne predstave koje nastaju u saradnji sa pozorištima, nezavisnim teatarskim asocijacijama i ustanovama kulture. Festival će otvoriti nagrađivana predstava JAMI DISTRIKT, a zatvoriti prezentacija rada studenata akademija umetnosti (master klas Zijaha Sokolovića). 

Koncept i lajtmotiv ovogodišnjeg izdanja festivala apostrofirani su u sloganu „SUŽAVANJE IZBORA“, te će za temu imati preispitivanje prostora i vremena, gde će se ova tema  obrađivati sa više aspekata kroz sadržaj glavnog i pratećeg programa. Glavno pitanje koje će festival u ovogodišnjem izdanju postaviti jeste to da li je istorija ta koja samo naizgled daje mogućnost izbora, a događaji koje interpretiraju pobednici i poraženi imaju sopstveni tok, kome se nije lako odupreti.

Novina na festivalu je prvo izdanje Treminog Master klasa za mlade glumce i studente akademija umetnosti, pod mentorstvom Zijaha Sokolovića, jednog od članova žirija, pod naslovom „VREME, PROSTOR, RADNJA, MUZIKA“. Prezentacija završnog rada Master klasa biće izvedena poslednje večeri festivala, 31. marta.

22. TREMU organizuje Gradsko pozorište Ruma u saradnji sa Kulturnim centrom, Gradskom bibliotekom, Zavičajnim muzejom Ruma, Turističkom organizacijom Ruma, srednjim školama u opštini, volonterima, a uz finansijsku podršku lokalne samouprave i rumskih preduzetnika.

Festival je takmičarskog karaktera. Na Festivalu postoje dva žirija - stručni žiri i Tajni žiri za dodelu Tremovače. Stručni žiri festivala čine: Zijah Sokolović, dramski umetnik, Nina Horvat, dramaturg i reditelj i Miroslav Radonjić, teatrolog. 

PROGRAM FESTIVALA
Trema u martu od 27. do 31. marta

Sreda, 27.3.

18:00 Promocija knjige „Paralelna istorija teatra/ Alternativni teatar u amaterizmu Srbije 1980-2000”
Moderatori: dr Milan Mađarev, teatrolog; Marina Mađarev, teatrolog

19:30 Prezentacija "Deca Pavlove ulice" Gradsko pozorište Ruma, Dramska studio - dečija scena - Velika scena 

20:00 Generalan proba "Pepeljuga, cura fina" Gradsko pozorište Ruma, Scena odrasli za decu- Velika scena

Četvrtak 28. Mart 

18.30h izložba Heda Gabler Henrika Ibzena na pozornicama Srbije, pozorišnog muzeja Vojvodine, domaćin izložbe je Zavičajni muzej Ruma, Legat Roman Soretić
veliki hol KC Ruma - Protokol svečanog otvaranja festivala 19.00h JAMI DISTRIKT, Bitef teatar, CZK Tivat, Maszk Segedin Think Tank studio Novi Sad, velika scena i hol KC Ruma


21.00h MISTERO BUFFO Dražen Šivak, Kazalište Grupa i Triko cirkus teatar Zagreb, Hrvatska, kamerna scena KC Ruma

Prezentacija: Tremin MasterClass Zijaha Sokolovića za studente akademija umetnosti i mlade glumce

Petak 29. Mart 

18.00h Okrugli sto Primenjeno pozorište moderatori: teatrolozi Milan i Marina Mađarev (gradska biblioteka Anastasije Stojković Ruma)


19.00h STRIPTIZ, Proces teatar Beograd, kamerna scena KC Ruma


22.00h KABARES VALESKA, Akademija primenjenih umjetnosti u Sveučilištu u Rijeci, Hrvatska, prostori u KC Ruma 

Prezentacija: Tremin MasterClass Zijaha Sokolovića za studente akademija umetnosti i mlade glumce 

Subota 30. Mart 

19.00h ISKUŠENJE, Teatar Maska i Šabačko pozorište, kamerna scena KC Ruma21.00h KOKOŠKA, Art udruženje SPAM Studios, Sofija Bugarska, kamerna scena KC Ruma

Prezentacija: Tremin MasterClass Zijaha Sokolovića za studente akademija umetnosti i mlade glumce  

Nedelja 31.03.

19.00h IZ TRI UGLA, Teatar Fedra, Bugojno, Bosna i Hercegovina, kamerna scena KC Ruma


21.00h ZAGONETKA REVOLUCIJE, Dah teatar Beograd, prostori u KC Ruma


Prezentacija rada: Master klas Zijaha Sokolovića i studenata akademija umetnosti

23.00 Proglašenje najboljih / Čitanje poslanice povodom Svetskog dana pozorišta

Нема коментара:

Постави коментар