петак, 13. јануар 2017.

Film CIKLUS ISLANDSKOG FILMA

VORKY TEAM RUMA I BALKANKULT FONDACIJA

PRIKAZUJU


 CIKLUS ISLANDSKOG FILMA

PONEDELJAK – SREDA, 16 – 18. JANUAR, 2017.

VELIKI HOL KULTURNOG CENTRA RUMA, 20h

 

PONEDELJAK, 16. JANUAR, 20h

VELIKI HOL KULTURNOG CENTRA RUMA

SODOMA REJKJAVIK

igrani, krimi komedija

reditelj: Óskar Jónasson

godina: 1992.

dužina: 78′

Zaplet ove filmske komedije se vrti oko mladog automehaničara Aksela i njegove avanture kroz podzemlje Rejkjavika u potrazi za daljinskim upravljačem televizora, koji traži njegova mama.

Film je učesnik filmskog festivala u Kanu.

 

UTORAK, 17. JANUAR, 20h

VELIKI HOL KULTURNOG CENTRA RUMA

MAJSTORI VRISKA

muzički dokumentarac

reditelj: Ari Aleksander Ergis Magnusson

godina: 2005.

dužina: 83′

Ovaj film o eksplozivnoj muzičkoj sceni Islanda privukao je najveću pažnju na Nordijskoj panorami 2006. Videćemo i čuti Bjork, Sigur Ros, Minus, Slowblow, Mugison, a u filmu učestvuju i dva reditelja koji su kroz filmove (Fridrik Tor Fridrikson) ili aktivno sviranje (Dagur Kauri) obeležila islandsku muzičku scenu. Reditelj Ari Aleksander Ergis Magnusson autor je dokumentarnog fima „Possihibilities“ o islandskom konceptualnom umetniku svetskih razmera, Sigurduru Gudmundsonu, a jedno vreme je sarađivao i sa Fridrikom Torom Fridriksonom, najvažnijim filmskim rediteljem na Islandu.

 

SREDA, 18. JANUAR, 20h

VELIKI HOL KULTURNOG CENTRA RUMA

PONAŠAJ SE NORMALNO

dokumentarni

reditelj: Olaf de  Fleur

godina: 2006.

dužina: 82′

Mladi Britanac Robert otišao je u Tajland i postao budistički monah. Kasnije odlazi na Island gde osniva budističku zajednicu. Ali, njegovu veru poremetila je jedna Ruskinja. Film prati 11 godina u životu ovog nesvakidašnjeg čoveka i, osim dokumentarnog, ima i veoma zanimljiv igrani deo kojim se rekonstruiše Robertova prošlost. Taj vrlo upečatljivi igrani deo pokazuje da reditelj Olaf de  Fleur nije samo dobar u dokumentarnim filmovima o čudnim ljudima u čudnom svetu („Afrika junajted“) već i da je spreman za dugometražne igrane poduhvate na kojima trenutno predano radi.

 

Organizacija: Vorky team Ruma i BalkanKult Fondacija

TEHNIČKA PODRŠKA: KULTURNI CENTAR RUMA

Нема коментара:

Постави коментар