среда, 11. март 2020.

Књижевно вече: НЕОСТВАРЕНЕ ЉУБАВИ СЛАВНИХ СРПСКИХ СЛИКАРКИ

ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА "АТАНАСИЈЕ СТОЈКОВИЋ" РУМА
Петак 13. март 2020. у 19.00 часова
улаз слободан

ОТКАЗАНО

Књижевно вече: 
НЕОСТВАРЕНЕ ЉУБАВИ СЛАВНИХ СРПСКИХ СЛИКАРКИ



Мирјана Мариншек Николић је књижевница и визуелна уметница.
Дипломирала је на Београдском универзитету, а студирала је уметност и књижевност, на Охио Университy, САД. Докторирала је на математици и информатици на Београдском универзитету. Пише за најпознатије домаће и иностране часописе из књижевности и уметности. Њен књижевни опус обухвата есеје, приче, путописе и романе.
Књиге прозе: „Путогледи“ - књига огледа, путописа и прича (издавач „Methaphysica”, Београд, 2004), „Три Фриде“ - роман (издавач „Свет књиге”, Београд, 2006), „Танго за Евиту“ - роман (издавач „Свет књиге”, Београд, 2007), „Панонски триптих” - Огледи о Добровићу, Крлежи, Вазарелију“ - есеји (издавач „Чигоја”, Београд, 2009), ”Снохвати о летењу” - есеји и приче (издавач „Прометеј”, Нови Сад, едиција „Драшко и пријатељи”, 2011), „Тај мали биоскоп у нашим главама“ - bildungs роман (издавач „Прометеј”, Нови Сад, 2012). Неке од њених проза објављене су и у домаћим и страним антологијама прича.
Књиге су јој преведене на немачки „Dieses kleine kino in unseren köpfen“, мађарски, као и француски језик „Image parlant“ - (антологија есеја, у едицији издавача „La traductiere“, Париз, 2013.), као и „Les visages d`une imagination solitaire“ - (антологија есеја, едиција издавача „Incertain Regard“, Париз, 2013.)
Уметнички рад заснива на цртежима, експерименталном филму и мултимедијалним пројектима. Ауторка је више ликовних дела: цртежа, експерименталних и видео радова, као и мултимедијалних књижевноликовних пројеката. Излагала је на многим групним и самосталним изложбама, као и на арт фестивалима, у земљи и иностранству. Члан је УЛУС-а и УКС-а. Живи и ради у Београду.

Нема коментара:

Постави коментар