среда, 5. јун 2019.

KЊИЖЕВНО ВЕЧЕ: ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ- КУСТОС МЕЗЕЗИЈА

аутор: др Радомир Батуран
ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА "АТАНАСИЈЕ СТОЈКОВИЋ" РУМА
петак 7. јун 2019 у 19 часова
улаз слободан




ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ
 КУСТОС МЕЗЕЗИЈА 

Кустос Мезезија” је пекићевска сага о вековима трајања на овим просторима, испричана из пера неколико приповедача, који су своју страшну и болну истину годинама скривали и дописивали, предано је чувајући за тренутак када може бити објављена. Како је јерменски узурпатор византијског трона побегао у Босну? Шта је истина о трговини српским робљем у средњем веку? Ко је хтео да уништи српске и јерменске заједнице на Балкану? Како је рукопис Антонија Мезезије преживео пакао грађанског рата у Сарајеву?


Др Радомир Антонијев Батуран рођен је у српској Пиви (Бабићи) 1948. године. Основну школу је завршио у Никшићу, а учитељску школу у Сарајеву, где је и дипломирао на Филозофском факултету. Магистрирао је на романима Борислава Пекића, а докторирао на књижевном делу Растка Петровића на Београдском универзитету. Научни је сарадник Универзитета Торонто и Универзитета Београд. Члан је Удружења књижевника Србије и Републике Српске. Био је и члан ПЕН-а Канаде одакле се исчланио јер ни једним актом нису реаговали на НАТО бомбардовање РТС, када је убијено 40 запослених људи у овој српској националној и државној телевизији. 
Учествовао је на више научних скупова. Објављивао је у свим значајнијим часописима Србије и Југославије. 
Пре одласка у Канаду живео је у Крушевцу. Сада живи у Торонту и бави се научним, књижевним и наставним радом. Уредник је часописа за књижевност и културу "Људи говоре" који излази на српском језику у Торонту. 
Његов матерњи језик је српски, а говори и пише и енглески. Служи се и руским и француским језиком. 

Нема коментара:

Постави коментар