среда, 17. април 2019.

ЧАЈ У 8 Далида Грмуша и квартет "Coleum"

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР "БРАНА ЦРНЧЕВИЋ" РУМА
ВЕЛИКИ ХОЛ
четвртак 18. април 20 часова
улаз слободан



ЧАЈ У 8 
ВЕЧЕ АУТОРСКЕ МУЗИКЕ

Далида Грмуша и квартет "Coleum"


Музика Далиде Грмуше настаје као природни уметнички израз, из жеље да је подели и проживи са другим људима. Не настаје само као потреба изражавања у одређеном жанру, већ као музика тренутка и доживљене инспирације, тако да има карактер импровизације и слободну форму. У тренутку извођења, неке композиције имају свој коначан облик, а неке настају на лицу места, као одраз тренутне атмосфере и инспирације. Музика је за Далиду највећа вредност, јер кроз њу успева да, на емотивном нивоу, комуницира са својом публиком. 
Далида Грмуша је рођена у Сремској Митровици. Нижу музичку школу завршила је у класи проф. Гордане Малиновић, средњу у класи проф. Злате Малеш, а ФМУ је студирала на одсеку за клавир у класи проф. Ненада Радића.
Добитница је многобројних награда у земљи и иностранству. Најдраже су јој лаурет трећег ЕПТА пијанистичког такмичења посвећеног делима Фредерика Шопена, лауреат на такмичењу Јосип Славенски, I награда на такмичењу младих пијаниста у Нишу, I награда на Републичком такмичењу клавирских дуа, II награда на интернационалном такмичењу А. Скријабин у Паризу, II награда на интернационалном такмичењу ''Città di Gorizia''и многе друге...
Учествовала је у музичким пројектима: Чајковски "Годишња Доба" снимљен за школски програм РТС-а, Вечери С. Рахмањинова у САНУ, КЦБ, павиљону Цвијете Зузорић, Вече савремене српске музике у Културном центру у Паризу, Марибору, Љубљани и многим градовима Србије, "Концерт за пуно руку" у великој сали Коларчеве задужбине, као и на Свечаном концерту ''Злати у част'' такође у великој сали Коларчеве задужбине, где су се изводиле Бетовенове Симфоније за 8 руку. Учествовала је и у мултимедиалном пројекту ''CHRONOS'', за групу музичара, глумца, аудио и видео траку, као и у музичко-поетском пројекту ''У ПОТРАЗИ ЗА ДУШОМ'' за групу музичара, глумца и рецитатора. 
Гостовала је емисијама Јутарњи програм на крагујевачкој телевизији, ''Добро јутро Београде'' на Студију Б, ''Мира Адања Полак и Ви'' на РТС1, Српска Научна телевизија, Сремска телевизија, “Необичне жене’’ Балканска ТВ, ''Све боје живота“ РТС2, Јутарњи програм РТС1, Културни дневник РТС1, Радио Београд емисије ‘’Време спорта и разоноде’’, "Сусретања” Радио Београд1, Радио Крагујевац, "Речи и слике" Радио Студио Б. 
Поред класичне музике, коју обожава, Далида се пронашла у компоновању своје музике, желећи да публици да свој лични печат и пренесе цело своје биће које несебично даје кроз музику. Са својом музиком наступа већ 11 година широм Србије у многим салама као што су: 
КЦ Рума (више пута), СКЦ Београд (више пута), Академија 28 Београд, Прва крагујевачка гимназија, Кућа Kраља Петра (више пута), Народна библиотека Србије, Галерија АРТГЕТ, Галерија Коларчеве задужбине, КЦ Пирот, Дом културе "Студентски град" , Дом културе Чачак, УК "Пароброд", КЦ Нови Сад, Галерија Прогрес, за ''Светски дан музике'' у италијанском КЦ, КЦ Смедерeво,КЦ Ковин, Фестивал „Piano City Нови Сад’’, као и у оквиру Вечери иранске поезије, редитељке, песникиње и сликарке Судабе Бабагап. У марту 2018. издаје свој први ауторски ЦД „Between two worlds’’ (Између два света) чија је прва промоција била у Паризу, а затим и у Београду у Центру лепих уметности "Гуарнериус", као и на отварању XVI Интернационалног фестивала у Убу. Изводи своје композиције и на Смотри српских композитора "Натре" за два клавира и "Клавирска јесен" за 4 руке са пијанисткињом Недом Алексић и као лауреати наступају на завршном концерту у КЦ Београда, док у Кући Kраља Петра премијерно изводи композиције ''Ајлин'', ''У вртлогу снова''.
Своју креативност испољава кроз сликање, а аматерски се бави фотографијом.

Нема коментара:

Постави коментар