петак, 26. октобар 2018.

Позориште "ВЕЛИКА ДРАМА"

аутор СИНИША КОВАЧЕВИЋ
НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ БЕОГРАД
недеља 28. октобар у 20.00 часова
КУЛТУРНИ ЦЕНТАР "БРАНА ЦРНЧЕВИЋ" РУМА
ВЕЛИКА ДВОРАНА
улаз 1000 динара



Народно позориште у Београду
ВЕЛИКА ДРАМА
Представа има паузу и укупно траје три и по сата
Режија: Синиша Ковачевић
Играју: Вук Костић, Љиљана Благојевић, Танасије Узуновић, Бошко Пулетић, Виктор Савић, Горјана Јањић, Вјера Мујовић, Бојана Стефановић, Лепомир Ивковић, Калина Ковачевић...

Представа „Велика драма“ је поетско- реалистичан комад,  један од најамбициознијих драмских комада Синише Ковачевића, на чијем тексту је овај познати драмски аутор радио пуних 13 година. Велики глумачки ансамбл (више од 50 извођача) износи потресну сагу о нашој новијој прошлости, од средине до краја 20. века, преиспитујући како бурни историјски догађаји (мисли се на Други светски рат) утичу и преламају се кроз појединца и на који начин идеологија и политика трагично одређују људске судбине. 
Писац се фокусира на црногорску породицу Вучић, која активно, у идеолошком и сваком другом смислу, учествује у колонизацији Војводине. Главни јунак Велике драме успева да вековима устројаваном патријархалном друштву наметне идеолошке заблуде новог времена, претпостављајући притом традицију комунистичкој визији прогреса, будућег друштвеног уређења за које свим срцем верује да је праведно и да је то оно уређење које ће исправити све вековима гомилане неправде. Међутим, у свом бескомпромисном и искреном подређивању вишем циљу, на жалост, заборавља на неке од основних вредности живота и, свесно их жртвујући, доживљава трагедију, а та трагедија утиче и на његову породицу генерацијама потом. 
Од премијере, 22. фебруара  2002. године, на преко 200 извођења, представу је на матичној сцени и гостовањима видело око 110.000 гледалаца. 


Нема коментара:

Постави коментар