уторак, 13. март 2018.

Koнцерт ЧАЈ У 8- PROLEĆNI CIKLUS

ЕРНЕ И ХИЛДА ШВАН
Среда, 14. март 2018. у 20ч
КУЛТУРНИ ЦЕНТАР "БРАНА ЦРНЧЕВИЋ" РУМА
ВЕЛИКИ ХОЛ
улаз бесплатан


 ЕРНЕ И ХИЛДА ШВАН

У овој пролећној сезони Културни центар Рума припремио је богат музички програм, а први концерт у којем ће румљани моћи да уживају је у среду, 14. марта у 20.00 часова у Великом холу Културног центра "Брана Црнчевић" у Руми.

Наступају ЕРНЕ ШВАН, виолина и Хилда Шван, клавир





Ерне Шван рођен је 5.8.1983. године у Зрењанину, где је завршио нижу и средњу музичку школу „Јосиф Маринковић“. Академију уметности у Новом Саду уписује 2001. године у класи проф. Ирине Јашвили код које завршава основне и мастер студије. Добитник је многобројних награда на Републичким и Међународним такмичењима. Током студија је био стипендиста Републичког и Универзитетског фонда, као и организације Connection са седиштем у Лондону. Добитник је Награде Универзитета у Новом Саду за постигнуте резултате, Норвешке Краљевске стипендије за 2003/4. школску годину, као и стипендије за талентоване ученике и студенте са подручја града Зрењанина. Током школовања усавршавао се на многобројним мајсторским курсевима у земљи и иностранству код еминентних професора као што су Дејан Богдановић (Италија), Дона Ли Крофт (Велика Британија), Иља Груберт (Холандија), Геза Капош (Мађарска), Јиржи Томашек (Чешка) и други.

Наступао је на многобројним концертима у земљи (Нови Сад, Београд, Зрењанин, Шабац, Сремска Митровица, Сомбор итд.) и у иностранству (Лондон, Норич, Беч, Земеринг, Кјођа, Дебрецин, Сегедин, Темишвар). Сарађивао је као солиста са Симфонијским оркестром АУНС, Војвођанским симфонијским оркестром, Зрењанинском филхармонијом, Зрењанинским камерним оркестром, а 2014. са Јеврејским камерним оркестром представио се у Великој дворани Коларчеве задужбине у Београду.

Ерне Шван је концертмајстор Зрењанинског камерног оркестра, Зрењанинске филхармоније и Јеврејског камерног оркестра, а поред тога је и стални члан Војвођанског симфонијског оркестра (заменик концертмајстора), као и оркестра Camerata Academica. Од 2008. године члан је ЕСТА-е (European String Teachers Association). Бави се педагошким радом на Академији уметности у Новом Саду где је запослен као стручни сарадник на предмету Виолина.

Хилда Шван рођена је у Зрењанину где је завршила нижу и средњу музичку школу „Јосиф Маринковић“. Од 1996. године била је и полазник „Нулте групе“ за специјалне таленте при Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Кемала Гекића. Са шеснаест година уписује се на исту академију где основне и мастер студије завршава у класи проф. Владимира Огаркова. У току даљег усавршавања, у класи проф. Јокутхон Михаиловић на Факултету музичке уметности у Београду, завршила је специјалистичке студије, а 2015. године и докторске студије.

Освојила је многобројне награде на домаћим и иностраним такмичењима: 1995. била је лауреат на Фестивалу музичких школа Србије у Суботици, 1996. победила је на Такмичењу младих пијаниста Југославије у Нишу, 1997. освојила прву награду на Републичком (Београд) и прву специјалну на Савезном такмичењу (Котор), као и прву специјалну награду на Републичком такмичењу у Београду 1999. године; на међународним такмичењима у Паризу (2000), Београду („Петар Коњовић“ 2000), Стрези (1996) и на такмичењу „Јамаха“ фондације (2002) освојила је друге награде. Добитница је признања Извршног већа АП Војводине за најуспешнијег појединца у области музике у 1997, 1999. и 2000. години. Са виолинистом Николом Алексићем постаје добитница награде „Станојло Рајичић“ коју додељује Српска академија наука и уметности за најуспешнији концерт у сезони (2014/2015).

Усавршавала се у земљи и иностранству код еминентних професора као што су: Мирослава Лили Петровић, Кемал Гекић, Светлана Богино, Константин Богино, Еуген Инђић, Една Голандски, Јене Јандо, Петер Топерцер, Норма Фишер и други. Имала је солистичке наступе у свим најзначајнијим салама у Србији, као и у Паризу, Бечу, Бадену, Дебрецину, Риму, Лондону, Норичу, Гозауу, Москви, Солт Лејк Ситију. У Новом Саду наступила је као солисткиња са симфонијским оркестром АУНС у Синагоги (на концерту који је снимила Радио-телевизија Војводине) и са виолинисткињом Марином Јашвили у Градској кући у Новом Саду 2007. године. Такође, као солисткиња, наступила је са Јеврејским камерним оркестром у Великој дворани Коларчеве задужбине у Београду 2014. године.

На Академији уметности у Новом Саду ангажована је као самостални стручни сарадник – корепетитор.
 

Нема коментара:

Постави коментар