субота, 24. фебруар 2018.

Филм СВЕТА КСЕНИЈА ПЕТРОГРАДСКА И НАДЕЖДА

документарни филмови
организатори: Ворки тим Рума и СПЦО Рума-Храм силаска Светог Духа на апостоле
КУЛТУРНИ ЦЕНТАР "БРАНА ЦРНЧЕВИЋ" РУМА
ВЕЛИКИ ХОЛ
Уторак, 27. фебруар у 19.00 часова
улаз слободан

СВЕТА КСЕНИЈА ПЕТРОГРАДСКА (Ксенија Григорјевна Петрова, рус. Ксения Григорьевна Петрова) је новоканонизована руска светитељка, јуродива. Родила се између 1719. и 1730. године. Умрла је у Санкт Петербургу. Датум смрти остао је непознат. Сматра се да није била жива након 1806. године.
Докумената о њеном животу нема. Прве публикације народњих предања о блаженој Ксенији појављују се 1840-их година. У њима се каже да је рођена у првој половини 18. века (између 1719. и 1730. године). Име оцу је било Григорије, а мајчино је остало непознато. Након пунолетства Ксенија Григорјевна је ступила у брак са пуковником Андрејом Фјодоровичем Петровим, појцем у цркви Светог Андреја у Санкт Петербургу. После мужевљеве изненадне смрти, Ксенија је изабрала најтежи хришћански пут - јуродивост - како би окајала неокајане грехе свога супруга. Своје имање је завештала Покровској цркви и сиромашнима. Лутала је улицама Санкт Петербурга, одевена у сукњу и војну униформу покојног мужа. Одазивала се само на име Андреј и говорила да је он жив, а Ксенија мртва.
Руска Загранична црква канонизовала ју је 1978. године.
После дугогодишњег поштовања које је уживала у народу блажена Ксенија Петроградска била је прибројана лику светих на Помесном сабору Руске православне цркве 6. фебруара 1988. године.
Православна црква прославља је 24. јануара по јулијанском, односно 6. фебруара по Грегоријанском календару.
Света Ксенија се на иконама изображава одевена у црвену сукњу, зелену реклу и са рубцем на глави, ослоњена на штап у левој руци. У задњем плану изображава се Смоленски храм и капела блажене Ксеније на Смоленском гробљу.
На њеном гробу на Смоленском гробљу, 1902. године је подигнута пространа камена капела, по пројекту архитекте А. А. Всеславина. Она је заменила малу капелу из треће четвртине XIX века. У време совјетске власти два пута је затварана (1940. и и 1961. године). Капела блажене Ксеније је данас једна од највећих светиња Петрограда коју походи веома велики број ходочасника.
На зиду капеле је мраморна плоча са натписом који гласи: У име Оца и Сина и Светога Духа. У овој капели погребена је раба Божија Блажена Ксенија Григорјевна, жена појца Андреја Фјодоровича. Обудовала у 26. години, странствовала је 45 лета. У удовству се назвала мужевим именом: Андреј Фјодорович. Поживела је 71 годину. Од 1794. до 1796. године узела је учешћа у подизању Смоленске цркве, тајно по ноћи довлачећи опеку за изградњу храма. „Ко ме је познавао, нека помене моју душу ради спасења своје душе“. Амин. — Речи блажене Ксеније с надгробне плоче.
Пацифичка острвска државица Нијуе пустила је у оптицај 2012. године новчаницу вредности 1 новозеландски долар на чијој задњој страни је осликан лик блажене Ксеније и њена капела на Смоленском гробљу. Монета је израђена у сребру финоће 925, масе 28,87 грама.


НАДЕЖДА je документарни филм о рускињи која је као и већина живела раскошним хедонистичким животом све до тренутка када се разбољева од веома ретке врсте канцера који је добила као опомену сликавши се уз скулптуру ђавола на једној туристичкој дестинацији током крстарењу по свету, то је призива да се врати правој вери и побожном животу. Почиње да живи у покајању, много чуда се догодило али ипак болест и ако је доста одложена светињама на крају је савладала њен телесни живот а омогућила вечити - и Надежда као права покајница одлази Богу у наручје а нама оставља овај скромни документарни филм као поуку да пазимо на своја животна дела и мисли. 

Болест је посета Божија и често уколико се сами не потрудимо док смо још здрави и јаки да се кајемо и живимо богоугодним животом, онда то Бог решава кроз телесне кочнице које нас усмеравају ка уским вратима. У филму је и њена пријатељица Тања, сада бивша припадница "јеховиних сведока" опасног култа из кога је изашла и спознала истинску спасоносну веру - православну вере. 
Ово је добро да погледају и они који су упали тешку заблуду и отпали од Православља, јер је сваки грех опростив ако се покајемо осим греха непокајања. 

Нема коментара:

Постави коментар