среда, 24. мај 2017.

Књижевно вече 7. ДАНИ СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ И КУЛТУРЕ

Четвртак 25. мај у 19.00 часова
гости: Проф. др Тања Поповић и Корнелија Ичин
Градска библиотека "Атанасије Стојковић" Рума
Читаоница
улаз слободан
















Проф. др Тања Поповић и Корнелија Ичин:
"Велики рат у руској књижевности"


У овиру манифестације "Дани словенске писмености и културе", у четвртак ће гости Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" бити Проф. др Тања Поповић и Корнелија Ичин.

Проф. др Тања Поповић и Корнелија Ичин ће, у читаоници Градске библиотеке, одржати предавање на тему "Велики рат у руској књижевности" . 

 
Почетак је заказан за 19 часова, а улаз је слободан.


ДР ТАЊА ПОПОВИЋ (Београд, 1963) редовни је професор на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета у Београду, где предаје предмете: Преглед опште књижевности, Општа књижевност III, Европски роман XIX века и савремене наратолошке теорије на редовним студијама, као и Теорију романа и Генетичку критику на докторским студијама. Уредник је у међународним научним часописима Књижевна историја, Poznańskie Studia Slawistyczne, Зборник Матице српске за славистику, Филолошки преглед и Libri magistri; сарадник је више научних пројеката, члан Већа докторских студија Филолошког факултета у Београду. Била је заменик управника, а затим и управник Катедре за општу књижевност и теорију књижевности (2001-­2006). Као гостујући професор предавала на Московском државном универзитету, Универзитету у Пизи, Универзитету у Удинама, Универзитету у Берну. Монографија Последње Сарајлијино дело (1992) добила је награду Станислав Винавер као најбоља прва књига, а њен Речник књижевних термина награду Иницијал (2007) за ауторски допринос науци, као и награду из фонда Веселин Лучић (2008) за најбоље научно дело Универзитета у Београду.


Корнелија Ичин рођена је 18. маја 1964. у Београду, где је стекла основно и гимназијско образовање. На Филолошки факултет у Београду (група: Руски језик и књижевност) уписала се 1983, а дипломирала 1987. Постдипломске студије завршила је на Филолошком факултету у Београду (смер: Наука о књижевности), одбранивши 1. јула 1993. магистарску тезу “Циклус Плава звезда Николаја Гумиљова”. Докторску дисертацију “Драмско стваралаштво Лава Лунца”, предату почетком 1998, због блокаде рада Филолошког факултета одбранила је 19. априла 1999.

На Катедри за славистику Филолошког факултета у Београду ради од 1990: од 1990 – у звању асистента приправника, од 1993 – у звању асистента, од 1999 – у звању доцента, од 2004 – у звању ванредног професора, а од 2009 – у звању редовног профессора руске књижевности.

 



Нема коментара:

Постави коментар