уторак, 23. мај 2017.

Књижевно вече 7. ДАНИ СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ И КУЛТУРЕ

Уторак 23. мај у 19.00 часова
гост: проф. др Драган Стојановић
Градска библиотека "Атанасије Стојковић" Рума
Читаоница
улаз слободан




Проф. др Драган Стојановић: "Швејк хоће да победи"


Драган Стојановић српски је писац, преводилац и редовни професор на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета у Београду.









Швејк хоће да победи (2014)

Есеји у овој књизи баве се делима и писцима за које важи да их пре свега одређују хумор, смех, па можда чак и ведрина. Читалац ће, међутим, приметити да се у свим текстовима не мање и врло помно водило рачуна и о тмурним, понекад веома тамним странама човекове егзистенције и људске историје.

Ако у књижевности двадесетог века постоји дело које, и то кроз смех, у сасвим другачијем тоналитету и сасвим другачијим поступком, оповргава сваку могућност да се убијање и мрцварење људи оправдавају смрћу, онда је то Швејк. Нека о пиједесталу будућег вечног мира саграђеног на лешевима, причају неком другом. Притом је ту увек и онај додатак: мир мора бити праведан. Иначе...

...Безумност историје није навела Швејковог творца на песимистичке или, можебити, очајничке закључке. Напротив, он се историји насмејао – а да ли је сваки смех гејзир из дубине очаја, то питање још није одлучено – смејући се свему што би хтело да се наметне као узвишено и велико а осујећује живљење. Бити и остати жив била је за Хашека она неуздрмана вредност коју је ваљало штитити од грозе и хаоса што их доносе „велика историјска збивања“, а то ће рећи – у роману о Швејку – од друштвених механизама и организација које служе углавном мрвљењу људи и насилној смрти, дакле, пре свега, од лицемерне цркве и ратоборне државе. Жив човек, који би, ако је икако могуће, да то и остане, насупрот историји: то је опозиција из које је настао Швејк.

 

Нема коментара:

Постави коментар