среда, 18. јануар 2017.

Film Ja, Danijel Blejk

KULTURNI CENTAR RUMA
Mala dvorana
Od 19-25. januara u 19.00 i 21.00 časova
Ulaznica 200 dinara




Originalni naslov: I, Daniel Blake

Dužina trajanja filma: 101 min
Država/Godina: FRA, GBR/2016
Žanr: drama
Glumci: Dave Johns, Hayley Squires, Micky McGregor, Briana Shann, Dylan McKiernan
Režiser: Ken Loach
Distributer: MCF MegaCom Film

ZLATNA PALMA NA FILMSKOM FESTIVALU U KANU 2016.

„Ja, Danijel Blejk“ slavnog reditelja Kena Louča,  dobitnika „Zlatne palme”  Kanskog  festivala 2016. godine je socijalno angažovani film koji govori o borbi malog čoveka sa sistemom, odnosno naporima stolara Danijela Blejka da dobije naknadu u Britaniji nakon infarkta.
Danijel Blejk radi kao stolar veći deo svog života u Njukaslu. Sada, po prvi put, treba mu pomoć od države. Putevi mu se ukrštaju sa Kejti, samohranom majkom dvoje dece, Dejzi i Dilana. Kejtina jedina šansa da pobegne iz sobe hostela u Londonu je da prihvati stan u gradu koji ne poznaje, koji je udaljen skoro 500 km. Danijel i Kejti se nalaze u ničijoj zemlji, upleteni u ,,bodljikavu žicu” birokratrije savremene Britanije.
Ken Louč (1936) je engleski filmski i televizijski reditelj. Poznat je po naturalističkom stilu i socijalno angažovanim delima, kao i po socijalističkim životnim idealima. Na Kanskom festivalu 2016. godine, sa filmom ,,Ja, Danijel Blejk’’ osvojio je drugu Zlatnu palmu (nakon filma „Vetar koji njiše ječam’” nagrađenog 2006). Louč je i jedan od začetnika žanra dokumentarne drame, nastale kombinovanjem francuskog novog talasa i italijanskog neorealizma. Poznat kao politički aktivista i levičar, režirao je filmove koji su osvojili brojne nominacije i nagrade na prestižnim svetskim festivalima. Pored Kanskog, osvajao je priznanja na Venecijanskom i Berlinskom festivalu, a dobitnik je i britanske nagrade BAFTA.


Нема коментара:

Постави коментар